Ontvang onze nieuwsbrief:
Workshop

Start Workshop Architectuur Maken III

maandag 11 september 1995 / 09:00 - 22:00
TU Delft, faculteit Bouwkunde, Mekelweg 1, Delft > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten, pers en niet-aangeslotenen
Organisatie: Jan Brouwer en Jacco Haartsen

Komend najaar is er weer een workshop Architectuur Maken. Net als vorige keer zullen zowel studenten als docenten als ontwerpers uit de praktijk als vertegenwoordigers van de bouwindustrie worden betrokken. In plaats van te werken aan een enigszins abstract thema zoals vorige keer (Intelligent Wonen) is het nu de bedoeling dat daadwerkelijk de handen uit de mouwen worden gestoken en de nadruk op het maken komt te liggen. De workshop start vandaag met een symposium.


Start Workshop Architectuur Maken III
11 september – 22 december 1995


Why do I wanna get high?


Met het be-,verzwaren van het fysische gestel, willen we het psychische gestel enigszins verlichten. Vandaar het thema: Why do I wanna get high?

Volgens de bijbelse overlevering was de hoogmoed bij de mens al vroeg aanwezig; bouw een toren die tot in de hemel reikt! Het leek nog aardig te lukken ook. Totdat er een hogere macht besloot dat het mooi was geweest en de communicatie in het bouwproces danig en zeer effectief verstoorde. Hier wordt bewust communicatie genoemd, omdat 'taal' (wat de annalen als oorzaak vermelden) in de huidige tijd niet echt meer een probleem vormt. Ondanks dat komt de mens nog steeds niet verder dan een torentje van een schamele 500m, en dat terwijl we weten dat 'de hemel' toch een stuk hoger moet liggen. Nee, het is niet fout gegaan doordat de een Engels en de ander Chinees sprak, maar doordat de organisatie besloot dat er naast de bouwmeester ook een constructeur, een adviseur en een bouwmanager nodig waren. En dat diegene die de stenen stapelde niet dezelfde kon zijn als diegene die de stenen uithakte. Want ze wilden sneller en hoger en sneller hoog. Daarom ging het fout. Sindsdien is het nooit meer goed gekomen.

The sky is the limit
En daarom moeten we nu weer een toren bouwen. Niet als ontwerpers, produktontwikkelaars en managers, maar als bouwers. Niet tot de hemel maar net zó hoog dat je nog naar beneden kan schreeuwen dat je een bout nodig hebt. En ondanks het feit dat het maar een klein torentje wordt, zal het motto zijn: Om aan te geven dat we ons niet laten leiden door conventies, tradities, regeltjes, bepalingen en besluiten. Wat we ook met elkaar verzinnen, dient ook daadwerkelijk door ons te kunnen worden gemaakt. Het is de bedoeling deze toren op te richten voor de ingang van Bouwkunde ter completering van het Stylos-paviljoen, zoals de Tour-sans-fin de Grande Arche zal completeren. Net zoals het paviljoen is gebouwd door studenten, gesteund door de industrie, zal ook de toren het trotse resultaat vormen van een intensieve samenwerking tussen studenten, docenten en het bedrijfsleven. Het is de bedoeling dat de diverse delen van de toren uit verschillende materialen worden samengesteld. Deel 1 is van staal, deel 2 van hout, deel 3 is van kunststof terwijl het materiaal voor deel 4 inclusief het onderdeel voor de bereikbaarheid van het platform door de ontwerpers mag worden gekozen.

Planning

Ontwerp, prototype, bouw, testen en uitvoering zullen in een periode van 15 weken worden gerealiseerd in het kader van de kernmodulen B2en B3 van de afstudeerrichting Bouwtechnologie.

 

4 tot 8 september VOORBEREIDING

In de week voorafgaand aan de workshop wordt het concept voor de toren in competitie ontworpen door de studenten.


11 september START WORKSHOP met symposium voor Booosting-aangeslotenen, studenten en docenten.

*) progamma 


12 - 22 september WORKSHOP

Tijdens de workshop van 12 tot en met 22 september zullen bedrijven en studenten samen de torendelen - één groep per materiaal per deel - ontwerpen. De groepen maken onderling afspraken over de koppeling van de diverse delen en van de koppeling van toren en het maaiveld. De studenten staan onder steeds wisselende begeleiding van docenten en Booosting-aangeslotenen. 

11 - 22 september TENTOONSTELLING van en door de brancheorganisaties als Staalprijs, Hout, Beton, Aluminium Award.

22 september PRESENTATIE EN AFSTUDEERMARKT
Tussen 14.00 en 18.00 uur tonen de studenten hun afstudeerwerk dat ze hebben afgerond, waar ze aan bezig zijn of het onderwerp waar ze - eventueel bij een bedrijf - aan willen werken. Aan het eind van de middag presenteren de verschillende groepen de uitwerking van hun torensegment. Aansluitend is er borrel.

20 november - 21 december REALISATIE EN OPENING
Studenten maken de toren i.s.m. de industrie, gedeeltelijk in de eigen werkplaats, gedeeltelijk bij de industrie. Dit tweede deel -zal bestaan uit een werkplaatsoefening waarbij de ontwerpdelen dienen te worden gerealiseerd en uiteindelijk gemonteerd. Het is de bedoeling bepaalde bewerkingen bij bedrijven in de werkplaats te laten gebeuren, zodat de studenten in aanraking komen met de praktijk.

22 december EINDPRESENTATIE EN PLAATSING

Op 22 december wordt het geheel afgesloten. Op deze dag worden de segmenten op elkaar gestapeld en gemonteerd en wordt de toren op passende wijze in gebruik genomen. De torensegmenten worden vervoerd vanuit de werkplaats aan de Rotterdamseweg naar het TUD Bouwkunde gebouw en aldaar op elkaar geplaatst en gemonteerd.

 

*) programma Symposium 11 september

09.00 ontvangst en koffie op TUD Bouwkunde

 

09.30 korte presentaties van brancheverenigingen voor materialen waarin ze duidelijk maken waarom 'hun' materiaal hèt materiaal is om in te ontwerpen en construeren:
09.30 ing. H. Köhne, Verenigde Nederlandse Cementindustrie
09.40 ir. A. de Vries Robbé, Staalbouw Instituut
09.50 ir A. Overbeek, Centrum Hout
10.00 ing. P.L. W.M Bruinsma, Aluminium Centrum
10.10 H. Regtuit, Nederlandse Federatie voor Kunststoffen
10.20 vragen

 

10.30 koffie
11.00 2 tegenlezingen:
> visie van een constructeur op 'De zwakte van het materiaal'
> visie van een ontwerper op 'Alles is vorm'

 

12.30 lunch en jurering

13.30 jury-oordeel en prijsuitreiking 

14.00 WORKSHOP: uitwerking van de twee gekozen conceptontwerpen.
18.00 gevarieerd programma met diner, acrobatiek, film e.d.
22.00 einde

 

U bent van harte welkom!

 

Verslag Symposium 11/9 Wat is bouwen toch een mooi vak!

Verslag gehele Workshop De prachtige torens

Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl