Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Symposium en start Workshop Architectuur Maken III

Jouke Post en enkele studenten
Jouke Post en enkele studenten

11 september 1995: Booosting en de TU Delft zijn op 11 september bij elkaar geweest om in een workshop de basis te leggen voor een toren van 10 meter hoog. Gemaakt van staal, hout, aluminium en kunststof. Combidag 'Booosting-TUD' werd tijdens de ochtend ingeleid met een bezielend lezingenprogramma, de sprekers gingen er stevig tegenaan.


Verslag symposium en start Workshop Architectuur Maken III

Wat is bouwen toch een prachtig vak!

Hans Köhne van de VNC illustreerde hoe saai en spannend overspannend beton is. Woorden schoten soms tekort bij de dia's, uitkragend werd uitdagend.


Ralf Hamelink van het Staalbouwinstituut baalt van staal. Het roest, buigt en smelt bij brand. Maar er is gelukkig ook veel mee te doen: beschermen, verwerken, integreren. En dan wordt het sterk, stijf en slank! Daarnaast nog eens 100% recyclebaar. Zijn resterend diacommentaar: 'I feel for steel.'

 

Volgens meneer Meijer van het Centrum Hout is hout de enige zichzelf vernieuwende grondstof. Weliswaar zijn de afmetingen beperkt, heeft het vaak kwasten en is het hygroscopisch, er staat tegenover dat het goed isoleert, sterk, licht en duurzaam is. Hij toonde ons prachtige dia's van indrukwekkende constructies en verbindingen. 'Hout, groeiend goud'.


Na drie lezingen wordt het moeilijk af te wegen welk materiaal nu waarvoor geschikt is, maar één ding is duidelijk: bouwen is een prachtig vak!


Verder met Paul Bruinsma Aluminium Centrum. Aluminium is duurzaam, geeft vormvrijheid en geeft, mits goed toegepast, een lekker gevoel. Voor recycling is maar 5% energie nodig. Het is geschikt voor daken van oude kerken en nieuwe stadhuizen, maar ook als offshore helidek. 'Generaties vergaan, aluminium blijft bestaan.'


'Kunststoffen zijn gewoon goed!' aldus de laatste spreker Geert Verlind van de Nederlandse Federatie voor Kunststoffen. Kunststoffen worden overal toegepast: in auto's, gebouwen en bierkratten. Je kan er niet meer omheen. Na het verstrijken van de gebruikstermijn kan kunststof gewoon weer terug in de keten. Kunststof is hiermee 'Back to basic'.


Moshé Zwarts van architectenbureau Zwarts en Jansma sprak uiteraard alle propaganda tegen in zijn tegenlezing. Naar zijn mening waren de gedachten te smal en hebben de sprekers denkfouten gemaakt. Zoals:
Fout 1 De toren is helemaal verkeerd samengesteld. Het gaat om integratie op de werkelijke merites en niet om het botweg samenstellen van onderdelen. Het bestel is zodanig genetisch te manipuleren dat bouwwerken door de materialen zelf ontstaan.

Fout 2 Alleen spectaculaire constructies werden m.b.v. dia's getoond, terwijl het kleine juist zo interessant kan zijn en dat is immers de massa, de hoeveelheid, de omzet, de echte bouwproduktie.
Fout 3 Alle sprekers zijn op de stoel van de architect gaan zitten en daar zitten al zo veel adviseurs op. En waarom gaat het buiten de bouwsector zo goed met deze materialen?


Jouke Post

secretaris Booosting

 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl