Ontvang onze nieuwsbrief:
Booosting Branchevreemd

Vrije vormgeving in de architectuur I

woensdag 26 april 2000 / 14:30 - 20:30
Partycentrum Stormpolder, Industrieweg 2, 2921 LB Krimpen a/d IJssel > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten, pers en niet-aangeslotenen
Organisatie: Karel Vollers

Een trend die in de architectuur duidelijk waarneembaar is: de behoefte aan het bouwen van onregelmatige en steeds vrijere vormen.


VRIJE VORMGEVING IN DE ARCHITECTUUR I


Op de computer zijn de mogelijkheden al lang onbegrensd. De techniek maakt gaandeweg een vertaalslag naar de realiteit en het wordt zachtjesaan mogelijk om deze ingewikkelde, niet-regelmatige vormen ook werkelijk te bouwen.

Dromen van de jonge garde
Enkele afgestudeerden aan de TUD/Bouwkunde presenteren hun eindstudie in relatie tot dit onderwerp. Erwin Hilbrands en Kees Draaisma over de uitbreiding van de dierentuin in Emmen en Michel Post over XANADU, een modern uitgaanscentrum.

Gevestigde voorhoede
Architect Lars Spuybroek van NOX architecten over NSA: non-standard architecture. Een uiteenzetting over beweeglijke architectuur in stilstaande gebouwen en architect Karel Vollers met als onderwerp: getordeerde vlakken als overgang tussen afwikkelbare vlakken en vrije vormen.

Realiteit
Constructeur Jan van der Windt vertelt u over de ingewikkelde engineering van dubbelgekromde vormen, een specialisme van ingenieursbureau Zonneveld.


Aansluitend en als opstap naar Booosting gaat (branche)vreemd, praktijkvoorbeelden van de engineering en uitvoering in de scheepsbouw. Wim Groeneveld van Numeriek Centrum Groningen geeft een lezing over de talloze krommingsmogelijkheden die zij in de scheepsbouw al jaren toepassen. Het Numeriek Centrum verwerkt datagegevens, waarvan zusterorganisatie Centraal Staal bouwpakketten voor de (internationale) scheepsbouw maakt. Het Numeriek Centrum is gespecialiseerd in ronde vormen in staal, aluminium en kunststof.

Scheepswerf
En na de toedrachten van deze slimme uitdagingen, is er een uitgebreide rondleiding op de scheepswerf van Van der Giessen – de Noord te Krimpen aan den Yssel. Een succesvolle werf die is gespecialiseerd in de nieuwbouw van o.a. ferry’s en hopperzuigers.

U bent van harte welkom!

Programma
14:30 Ontvangst
14:45 De flat van Noach
afstudeeronderwerp van Erwin Hilbrands & Kees Draaisma

15:05 Xanadu, een droom verwezenlijkt
afstudeeronderwerp van Michel Post

15:25 NSA, non-standard architecture - Lars Spuyboek 


15:45 Getordeerde vlakken - Karel Vollers


16:05 Korte break


16:30 De engineering van vrije vormen
Jan van der Windt - Ingenieursbureau Zonneveld

16:50 De scheepsbouw
Wim Groeneveld - Numeriek Centrum Groningen

 

17:10 Discussie
17:45 Naar de scheepswerf Van der Giessen – de Noord
18:00 Rondleiding werf
20:00 Borrel in Partycentrum Stormpolder tot 20:30

 

Verslag Vrije vormgeving in de architectuur I

Vrije vormgeving in de architectuur II

 Haltevoorziening Hoofddorp (ontwerp: NIO Architecten; engineering Zonneveld ing.) Xanadu (ontwerp: Michel Post) Scheepsbouw bij vdGiessen – de Noord Illustratie van NOX Sfeerimpressie  De flat van Noach (Hilbrands &Draaisma)
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl