Ontvang onze nieuwsbrief:
SPECIAL

Vrije vormgeving in de architectuur II

zaterdag 23 maart 2002 / 10:00 - 16:00
Floriade, Haarlemmermeer > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten, pers en niet-aangeslotenen
Organisatie: Jan Westra

Twee jaar geleden Vrije vormgeving in de architectuur I bij scheepswerf Van der Giessen-de Noord; ontwerpers en afstudeerders in ontmoeting met de krommingstechnieken van de scheepswerf. Vandaag deel 2 in ‘Het Web van Noord-Holland’: het Floriadepaviljoen van Kas Oosterhuis.


Vrije vormgeving in de architectuur II

Het onderwerp van deze bijeenkomst is gestoeld op een trend die in de architectuur duidelijk waarneembaar is: de behoefte aan het bouwen van onregelmatige en steeds vrijere vormen.Op de computer zijn de mogelijkheden al lang onbegrensd. De techniek maakt gaandeweg een vertaalslag naar de realiteit en het wordt zachtjesaan mogelijk om deze ingewikkelde, niet-regelmatige vormen ook werkelijk te bouwen.

Jeroen Mensink, JMDS architecten start met een terugblik op de voorgeschiedenis van de bouwkundig niet te realiseren vormen.

Karel Vollers heeft de dagelijkse leiding van het onderzoekscluster Blob architecture & technology aan de TUD, een samenwerkingsverband van de leerstoelen Bouwtechnologie en Architectuur, op initiatief van Mick Eekhout. De kern van het cluster wordt gevormd door ‘krachtswerking’, ‘productontwikkeling’ en ‘scheidings- en afwerkingsconstructies’.

In het paviljoen het Web van Noord-Holland vervlechten de bezoekers, de architectuur van het paviljoen en de multimediale presentatie van de provincie Noord-Holland zich tot een niet-lineair interactief spel. De presentatieruimte nestelt zich als een vijfhoekige blob in de strak gestroomlijnde body van het paviljoen. De buitenhuid is opgebouwd uit grote, koud gebogen driehoeken van het door Corus geleverde en gesponsorde nieuwe composietmateriaal hylite. De beplating wordt bevestigd op een ruimtevakwerk dat de vrije vorm van het paviljoen volgt. In de ruimte tussen buitenhuid en binnenhuid reageert een dynamisch lichtprogramma op de bewegingen van de continue stroom bezoekers.
Het paviljoen is vanaf april geopend, nu dus een goede kans om de afbouw te zien.

Een forumdiscussie zal plaats vinden onder leiding van Jan Westra, met ontwerper Kas Oosterhuis, constructeur Dirk Jan Kiljan D3BN en de bouwer Henk Meijers Meijers Staalbouw. Met als onderwerp: samenwerken. Hoe kan een ontwerp aansluiten op berekeningsmethoden? Hoe kan je een gevoel voor kunst combineren met de praktische uitvoering? Hoe kan je beter als team werken? Draagt dit bij tot innovaties?

We gaan het er gewoon wéér over hebben. Over hoe we kunnen verbeteren en vernieuwen. Doet u mee?

Programma
10:00 Ontvangst in Golden Tulip Hotel Hoofddorp
10:15 Woord vooraf, een terugblijk op complex geometrische lichamen

Jeroen Mensink JMDS Architecten


10:30 De gecamde cad

Karel Vollers TUD Blob architecture & technology


10:45 Het ontwerp van het Web van Noord-Holland

Kas Oosterhuis professor esthetica TUD


11:00 Forumdiscussieo.l.v Jan Westra

11:45 Naar de Floriade
12:00 Rondleiding Het Web van Noord-Holland
13:00 Vrij bezoek van de Floriade
16:00 Het Floriadeterrein sluit

 

U bent van harte welkom!Verslag Vrije vormgeving in de architectuur II

Aankondiging Vrije vormgeving in de architectuur I

Floriade 2002 Paviljoen Het Web van Noord-Holland. Ontwerp: Kas Oosterhuis
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl