Ontvang onze nieuwsbrief:

Nieuw aangesloten: IHC Studio Metalix

Hans de Klerk is Manager Architectural Fabrication bij IHC Studio Metalix Desert Bloom - MGM Las Vegas Uitkijktoren A1 Weusthag – Hengelo Buizenluifel - Saxion Enschede

01 september 2015: Via een kort interview stellen wij nieuwe aangeslotenen graag aan u voor. Vandaag Hans de Klerk van IHC Studio Metalix, aangesloten bij Booosting sinds juni 2015.


Nieuw aangesloten! IHC Studio Metalix

Hans de Klerk is sinds twee jaar Manager Architectural Fabrication bij IHC Studio Metalix. IHCSM is een dochter van scheepsbouwer Royal IHC en sterk in ontwerp en realisatie van bijzondere (landschaps)architectuurprojecten van (zeer) grote staalplaat of buis. Hans de Klerk heeft na ruim 20 jaar ervaring als bouwer van architectuurprojecten inmiddels veel technische kennis. Vanuit zijn wereldwijde netwerk van leveranciers, architecten en engineers heeft hij in 2012 scheepsbouwer Royal IHC benaderd. Het koppelen van scheepsbouw en bouw interesseert hem zeer. De scheepsbouwtechnieken en kennis van zo’n 3000 IHC specialisten, kunnen complexere vormen aan de architectuur aanbieden en hebben meer mogelijkheden voor het realiseren van grote projecten.

Projecten
De Klerk is een spin in het zgn. werktuigbouwkundige web en gedreven door zijn enorme enthousiasme in staat ontwerpers en bouwende partijen aan elkaar te koppelen. Dankzij zijn overtuigingskracht heeft IHCSM in haar jonge bestaan dan ook al veel moois gerealiseerd, zoals:
Desert Bloom - Las Vegas (VS)
Dit kunstproject voor MGM Resorts in Las Vegas bestaat uit 16 'bloemen' van 15-20m hoog, koudvervormd staal. De unieke stalen structuren zijn gaten uitgesneden. De laatste trechtervormen worden op dit moment gecoat en vervoerd. IHC is begin november klaar met de opbouw, de opening van het MGM-park is in april 2016.

Uitkijktoren A1 Weusthag – Hengelo
De 20m hoge toren van cortenstaal is 3D gevormd en heeft een uitgesneden bladpatroon dat verwijst naar de locatie van park Weusthag bij de A1 boven Hengelo. Bijzonder is dat het praktijkonderwijs aan dit project is gekoppeld: een groep (Wajong) jongeren last alle onderdelen en bouwt de toren in elkaar. Oplevering staat voor eind oktober gepland. Ontwerp: samenwerking IAA architecten en Studio Metalix


Buizenluifel - Saxion Enschede
Een 3m uitkragende luifel van stalen buizen met een complexe opbouw.

Voor de prachtige Canopies van Maxwan en de Abris van MVAVD die ook tot stand kwamen met IHCSM zie Booosting activiteit van 2 juni jl.

Productontwikkeling
IHCSM ontwikkelt een monocoque voor zware, moeilijke knooppunten. Geautomatiseerde samenstelling moet mogelijk worden door gebruikmaking van 3D lasrobots die met sensoren het werkstuk aftasten en zo de positie, lashoek en laslengte kunnen bepalen. Het streven is om zo esthetisch mooie knooppunten te creëren die sterker en lichter zijn. 

Wens
Naast alle technische ontwikkelingen vindt Hans dat er een gezonde hoeveelheid respect moet blijven voor vakmanschap. Hij vindt dat vakmanschap niet mag/kan verdwijnen omdat de techniek beter wordt. Afwijkende oplossingen blijven noodzakelijk en behoeven een specialist die dit kan. Ook de overdracht van ‘oude kennis’ moet behouden blijven. Hij vindt het speciaal hoe het (letterlijk) in de vingers krijgen overgaat van meester naar gezel. Techniek vindt hij uiteraard mooi, maar “een goede ambachtsman lost problemen op, veel meer dan iets dat technisch geoptimaliseerd is. Bovendien houdt een uniek ontwerp veel meer ‘hart&ziel’.”

Tip

Het boek ‘The Craftsmen” van Richard Sennett, over hoe vakmensen verdwijnen door de ontwikkeling van de techniek.

IHC Studio Metalix & Booosting
De Klerk houdt er van om over de eigen grenzen heen te kijken en comfortzones te doorbreken. Daags na de zeer boeiende en prettige activiteit Branchevreemd bij IHC Studio Metalix heeft deze innovatieve organisatie zich aangesloten bij Booosting. De kennisuitwisseling tussen veel vakmensen met verschillende achtergronden was hiervoor de belangrijkste reden.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl