Ontvang onze nieuwsbrief:

Indruk Rondetafel Digitaal vakmanschap

vlnr: Frank Huijben, Marcel Bilow en Wessel van Beerendonk
Joost Heijnis

09 april 2015: Op Building Holland 2015 een 'ronde' tafelgesprek met een constructeur, TUD-docent en (product-)architect over de digitalisering in ons vak.


Indruk Rondetafel Digitaal vakmanschap

 

Booosting voorzitter Joost Heijnis sprak met Frank Huijben (ABT en Vacuumatics.nl), Marcel Bilow (TUD Bouwkunde Buckylab) en Wessel van Beerendonk (Studio RAP). Hier hun introductie, enkele van hun stellingen én de filmopname (duur: 38').

Frank Huijben "Digitale productietechnieken vereisen een gestroomlijnde (digitale) communicatie tussen het initiële ontwerp, de technische analyse en het uiteindelijke fabricageproces.

Cloud-based manufacturing wordt het nieuwe bouwen.

Menselijke finesse maakt een product ‘eigen’, geen enkele digitale techniek kan dit (re)produceren."

Marcel Bilow "Het digitale ambacht eist, net als elke eerdere productietechnologie, kennis van de kansen en voordelen.

Wij kopen auto's niet omdat ze door robots gemaakt worden, maar omdat ze beter presteren, goedkoper zijn of mooier zijn. Architectuur moet dus ook beter zijn als ze door robots, printers of CNC freezers gemaakt wordt.

Word niet onrustig van de hype van digitale productiemethoden, aan het eind blijkt het toch een hybride mix."

Wessel van Beerendonk "In de toekomst verschuift het terrein van maakbaarheid van ambachtelijk handwerk naar digitaal vakmanschap.

Ontwikkelingen op het gebied van digitale fabricage, waaronder robotisering, leiden tot een herdefiniëring van ‘de architect’.

Om tot zinvolle architectonische uitgangspunten te komen dient een ontwerper op de hoogte te zijn van de hedendaagse productiemogelijkheden en deze in te zetten om de kwaliteit van het ontwerp en de realisatie te waarborgen."

 

Introductie


Filmopname

Aankondiging

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl