Ontvang onze nieuwsbrief:

13 februari: Matthias Bauer op Dag van Warmbeton

Architect Matthias Bauer (D)
House 36 Stuttgart (D) van ultralichtbeton (ontwerp: Matthias Bauer)

27 januari 2015: Architect Mattias Bauer spreekt over zijn ultralichtbeton-ontwikkelingen op de Dag van Warmbeton, vrijdag 13 febrauari.


13 februari: Matthias Bauer op Dag van Warmbeton


Matthias Bauer (1962) studeerde Architectuur en Stedenbouw aan de Universiteit van Stuttgart (1992).

In 1994 startte hij bij Brunet & Saunier Architectes in Parijs en aansluitend was hij drie jaar projectpartner bij OMA in Rotterdam (1995-1998). In die tijd (1997) richtte hij zijn bureau in Rotterdam op en twee jaar later startte hij Matthias Bauer Associates Stuttgart (D), waarvan hij nog steeds directeur is. MBA/S

Kenmerkend voor de werkwijze van Bauer is dat hij altijd zoekt naar de eigenheid en potentie van een materiaal. Of het nu glas, aluminium, hout of beton betreft, Bauers creatieve research stopt pas als alle eigenschappen optimaal benut zijn. Hij ging veel verder dan de ontwikkelingen in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland tot dan toe, en beschouwde thermisch isolerend beton niet eenvoudig als een interessante vervanging van traditioneel beton in een verder traditioneel architectonisch en bouwkundig concept. Hij wilde weten of er nieuwe architectuur mee gemaakt kon worden. Hij deed architectonisch materiaalonderzoek en bevroeg de producenten ‘tot op het bot’. Hij wist de bouwers tot een extreme inspanning te brengen: een huis uit één materiaal, inclusief een hellend dak (zonder dakbedekking en in tweezijdige bekisting).


Hans Köhne - coördinator projectteam Warmbeton - omschrijft hem als "een échte Booosting-man. Een doorzetter die ook graag het ontwerpen, onderzoeken, ontwikkelen combineert. House36 heeft het Warmbeton Team NL geïnspireerd. Warmbeton maakt overigens materiaalkundig een grote stap: van licht- naar ultra-lichtbeton met een aanzienlijk grotere thermische isolatiecapaciteit; lambdawaarde van 0,21 naar 0,14."

House 36 heeft veel prijzen en nominaties ontvangen, zoals een nominatie voor Europese Mies van der Rohe Award 2015 en de Hugo Häring Award 2014. 

 

Matthias Bauer spreekt op vrijdag 13 februari op de Dag van Warmbeton. programma Dag van Warmbeton

 

Producent House 36 Technopor


Video-interview Matthias Bauer over bouw House 36:

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl