Ontvang onze nieuwsbrief:
Presentatie Produktontwikkeling

Dag van Warmbeton

vrijdag 13 februari 2015 / 12:30 - 17:30
Week van de Bouw, Jaarbeurs Utrecht > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten, pers en niet-aangeslotenen
Organisatie: Hans Köhne en Jolanda Steenhouwer

Alle gevelfuncties verenigen in één materiaal - bouwkundig, bouwfysisch en constructief - zou dat kunnen? Welke nieuwe mogelijkheden zou dat bieden in de architectuur? En als dat kan, wat doet dat dan met het interieur en met de gebruikers?


Warmbeton in Week van de Bouw

Met deze vragen startte in 2012 een ontwikkelingsproject bij TU/e, in opdracht van een consortium van cement- en betonbedrijven. In de eerste projectfasen is het materiaalconcept ontwikkeld: ultra-lichtbeton. Een cementgebonden bouwmateriaal waarin thermische isolatie en draagvermogen worden gecombineerd. In de huidige onderzoeksfase ligt de focus op integratie en afstemming van architectonische, constructieve en bouwfysische kwaliteiten. Booosting is gevraagd mee te helpen deze complexe opgave tot een succes te maken en inmiddels is een groot aantal (Booosting)partijen betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van prototypes. Het ontwikkelingsproject heet nu Warmbeton, een naam die recht doet aan de unieke combinatie van thermische isolatie, constructieve kracht en duurzaamheid.

Materiaal
De belangrijkste grondstof voor ultralicht beton is geëxpandeerd glas. De korrelgrootte is zodanig dat alle zand en grind hiermee kan worden vervangen. Dat resulteert in beton met een soortelijk gewicht van circa 800 kg/m3. Binnen wanddikte van 50 cm kan hiermee een Rc van 3,5 worden bereikt. Het Nederlandse Warmbeton scoort daarmee hoger dan het isolerende lichtbeton waarmee in Duitsland en Zwitserland recent al mooie projecten zijn gerealiseerd. Meest opvallend is Villa H36 in Stuttgart, ontworpen door Matthias Bauer MBA/S. Aan dit project zijn al diverse prijzen toegekend (o.a. Winnaar WAN Concrete in Architecture Award 2014) en het is genomineerd voor de Mies van de Rohe prijs 2015.


Toepassing
Het Warmbeton gevelconcept zal nieuwe architectonische oplossingen mogelijk maken, omdat de bekende koudebrug-problematiek in feite is geëlimineerd. Zo kan bijvoorbeeld kozijnloos beglazing worden gemonteerd aan de binnen- of buitenzijde van de gevelwand. Het Warmbeton gevelconcept garandeert een aangenaam thermisch binnenklimaat, vanwege de kierdichte gebouwschil en accumulatie van thermische energie. Warmbeton is per m3 materiaal relatief duur. Bij berekening van de total cost of ownership over de levensduur van het gebouw is het bouwconcept concurrerend met traditionele concepten.

Warmbeton kan als in ’t werk gestort of prefab beton voor grote en kleine projecten worden uitgevoerd, van exclusieve villa’s tot utiliteitsgebouwen van vier bouwlagen. Warmbeton kan een oplossing bieden voor vraagstukken van herbestemming, transformatie en renovatie waarbij nieuwe gevels en ruimten nodig zijn zonder extra belasting van de bouwconstructies.

Week van de Bouw 2015 Dag van Warmbeton

Vrijdag 13 februari wordt de climax: op de Dag van Warmbeton wordt het ontwikkelingsproject Warmbeton uitgebreid gepresenteerd. Een belangrijke rol is weggelegd voor architect Matthias Bauer (MBA/S) en het Booosting Architectenteam Warmbeton dat het plan voor een Warmbeton-paviljoen zal presenteren.

 

Op de Innovatie Boulevard van de GEVELbeurs staat ook een geprefabriceerd gevelelement van forse afmetingen en met opvallende kozijnloze beglazing. Het unieke beursmodel heeft verschillende afwerkingen, met als doel (samen met de beursbezoekers) de beste textuur te kunnen kiezen voor de bouw van het Warmbetonpaviljoen dat in de loop van het jaar wordt gebouwd op TU/e Campus en waar tzt ook een projectbezoek zal plaatsvinden.naar wordt gepland.

Programma Dag van Warmbeton 
Warmbeton - Onderzoek en ontwikkeling

Theater GEVEL 2015

vr 13 februari

11:30 - 12:45
5 lezingen:
1) Het belang van produktontwikkeling
Joost Heijnis - voorzitter Booosting

2) Ontwikkelingsproject Warmbeton
Hans Köhne - marketingmanager C&BC

3) Op weg naar industriële productie
Richard Giessen -  Cementbouw

Niels vd Hulst - Geelen Beton

4) Architectonische verkenning Warmbeton
Eduard Böhtlingk -  Booosting architectenteam Warmbeton

5) Potentie van kozijnloos glas in Warmbeton
Rolf Drijfhout - DGMR

Csilla Csoke - Guardian Glass


Warmbeton - Look and Feel
Theater Material Xperience 

vr 13 februari

15:00 - 16:00

2 lezingen: 

1) Dik is moooi!

Eduard Böhtlingk - Booosting architectenteam Warmbeton

 

2) Architectural Adventures through Monolithic Concrete (Engelstalig)

Villa H36 Stuttgart 
Matthias Bauer architect MBA/S 

Borrel en bezichtiging Warmbeton-gevelelement
Stand Experimenteel Beton Hal 4-C071

vr 13 februari

16:00 - 17:30


U bent van harte welkom!
Gratis toegangskaart via Material Xperience 

Meer info
Warmbeton in de pers
Interview Matthias Bauer
Projectteam Warmbeton


 

Het warmbeton gevelelement is te zien/voelen/ervaren op de Week van de Bouw 2015 Villa H36 Stuttgart MBAS (bron: miesarch.com/ foto: R.Halbe) Stand Experimenteel Beton: Hal 4, stand C071 Thema Material Xperience 2015: The Five Senses
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl