Ontvang onze nieuwsbrief:

Warmbeton – van laboratorium naar uitvoering

13 oktober 2014: Warmbeton is een geheel nieuw concept voor monoliete gevels. Voor gevelconstructies uit één materiaal, beton.


Warmbeton – van laboratorium naar uitvoering


Warmbeton is gebaseerd op ultra-lichtbeton dat thermische isolatiecapaciteit combineert met draagvermogen, bestandheid en duurzaamheid. Met één materiaal kunnen alle gevelfuncties, als dragen, beschermen, isoleren en bekleden, op elegante wijze worden vervuld. Een ultieme architectonische droom!

Ontwikkeling
Voor de ontwikkeling van Warmbeton is een onderzoeksprogramma opgesteld met TU-Eindhoven. Het programma is gestart in 2012 en omvat vier fasen. De eerste twee waren voor materiaalkundig onderzoek (prof. Jos Brouwers). Begin 2014 is begonnen met het thans lopende constructieve en bouwtechnische onderzoek (prof. Theo Salet). Deze fase wordt eind 2014 afgesloten met de bouw van een prototype gebouwtje op de TU/e Campus. In de vierde en laatste researchfase kan aan dat gebouwtje ook de bouwfysische toetsing worden gedaan en kunnen aspecten van veroudering worden getest. Het moet een iconisch gebouwtje worden waarin de architectonische, bouwtechnische en materiaalkundige potenties worden getoond.

Waarde en kosten
Het Warmbeton gevelconcept zal nieuwe architectonische oplossingen mogelijk maken, omdat de bekende koudebrug-problematiek in feite is geëlimineerd. Dankzij het ontbreken van de traditionele gelaagdheid in gevelconstructies komt zelfs kozijnloze beglazing binnen bereik. Het concept garandeert een aangenaam thermisch binnenklimaat, vanwege de kierdichte gebouwschil en accumulatie van thermische energie. Warmbeton is een goede basis voor een techniekarm gebouw.
Warmbeton is per m3 materiaal relatief duur. Bij berekening van de total cost of ownership over de levensduur van het gebouw blijkt het bouwconcept concurrerend met traditionele concepten.

Marktvraag
Warmbeton kan als 'in ’t werk beton' voor grote en kleine projecten worden uitgevoerd, van exclusieve villa’s tot utiliteitsgebouwen van vier bouwlagen. Warmbeton kan in de vorm van geprefabriceerde units een antwoord zijn op de nieuwe huisvestingsvraag, waarbij bestaande woningen geschikt moeten worden gemaakt voor zorgbehoevenden. Maar het kan ook een oplossing bieden voor vraagstukken van herbestemming, transformatie en renovatie, waarbij nieuwe gevels nodig zijn zonder extra belasting van de te handhaven bouwconstructies.

Secundaire grondstoffen
Warmbeton heeft een zeer laag gewicht: soortelijk gewicht 800 kg/m3. 2/3 Deel van het betonvolume bestaat uit lucht die is opgesloten in kleine geëxpandeerde glasbolletjes of glaskorreltjes. Deze zijn vervaardigd uit recyclingglas en vervangen het zand en grind in het beton volledig. Warmbeton is in principe zelf ook weer volledig recyclebaar tot grondstof voor nieuw beton.

Partners
Veel partijen dragen bij aan het onderzoek en aan ontwerp en bouw van het prototype gebouwtje, volgens de formule ‘gesloten beurs; open source’. Zo wordt voor een bescheiden budget veel nieuwe informatie gegenereerd. 

De partners zijn: Cement&BetonCentrum - CRH Sustainable Concrete Centre - TU/e Bouwkunde - Janssen de Jong Bouw - Cementbouw Betonmortel - CRH Structural - ENCI betonlaboratorium - Geelen Beton - Lias Benelux - DGMR -
Zonneveld ingenieurs - Bartels Ingenieursbureau - Bureaubakker en het Architectenteam Warmbeton.

 

Het Architectenteam is samengesteld uit het Booosting netwerk na de 2 workshops in mei/juni 2014 en bestaat uit de drie Booosting aangeslotenen Eduard Böhtlingk Böhtlingk architectuur, Allard de Goeij AtelierPRO en Rob Korver van Area architekten.


Info Hans Köhne

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl