Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag projectbezoek Westraven

Toelichting ontwerp serre Westraven
Inspectie 2e Huid Westraven

08 december 2006: Westraven wordt weer beter


De 80 meter hoge kantoorkolos Westraven in Utrecht, waarin Rijkswaterstaat gehuisvest is, was tot voor kort een “sick building” van het zuiverste water. Architectenbureau Cepezed won een prijsvraag met een ontwerp voor reanimatie van dit complex waarmee zowel het binnen- als het buitenklimaat grondig aangepakt worden. Booosting mocht een aantal maanden voor de oplevering een kijkje nemen op locatie.

Voorafgaand aan het bouwplaatsbezoek vertelden een drietal betrokken Booosting-leden over hun bijdrage aan het geheel. Architect Ronald Schleurholts lichtte het ontwerp toe. De bestaande toren wordt volledig gestript en voorzien van een aantal vides welke voor meer daglicht en een betere oriëntatie in het gebouw moeten zorgen. De gevel wordt omhuld met een tweede huid van glasvezelversterkt gaasdoek en glas. Dit vernieuwende concept, volgens onze informatie nog nooit eerder toegepast op deze wijze, maakt het mogelijk om ook op de bovenste etages in de zomer een raam open te kunnen zetten. Bovendien vormt het doek een zon- en lichtwering met behoud van het schitterende uitzicht over de wijde omgeving. Aan de voet van de toren wordt een nieuwe laagbouw gerealiseerd. Hierin komen vijf vingervormige kantoorgedeeltes, welke uitkomen in een reusachtige serre met een mild binnenklimaat. Tot slot toonde Cepezed de plannen voor de facelift van de entree en de buitenruimte, welke mede door het vermijden van windhinder een stuk aangenamer zullen worden.

Paul van Bergen van DGMR vertelde vervolgens over de bouwfysische achtergronden van de maatregelen welke moeten zorgen dat Westraven in de toekomst een aangenaam kantoor moet gaan worden. Maatregelen tegen windhinder, zomerventilatie van de glazen serres, ventilatie van de kantoren via de vloer en natuurlijk de vernieuwende tweede-huid passeerden de revue. DGMR maakte duidelijk dat het ontwerpteam niet over een nacht ijs is gegaan. Er is maandenlang gemeten en gerekend aan prototypes en modellen om daarmee goede voorspellingen te doen over de nieuwe werking van de nieuwe concepten.

Esther Hebly
vertelde namens gevel- en staalbouwer Oskomera meer over de technische realisatie van de tweede huid: van bepalen van de windkrachten op het permeabele doek, het ontwerp van de constructie om het doek te spannen en de proeven met het geweld van een DC6-motor op een 1:1 gevelfragment om de rekenmodellen te kunnen verifiëren.

Na de presentaties leidden Ronald Schleurholts en Christian de Wolf de belangstellenden rond over de bouwplaats, zodat een eerste indruk kon worden verkregen van het complex in wording. Natuurlijk werd er ook nog even nagepraat en gediscussieerd, zoals Booosting-leden dit meestal doen bij de naborrel.

 

Esther Hebly
Algemeen bestuurslid Booosting

 

Klik hier voor de aankondiging van deze activiteit.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl