Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag ontwerpwedstrijd de MAX brug

21 augustus 2006: Booosting heeft op 4 juli jl. de Ontwerpwedstrijd de MAX brug georganiseerd voor studenten Bouwkunde. Het vond plaats tijdens driedaags congres Adaptables ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan de TU/e in Eindhoven.


De opdracht luidde als volgt.
Ontwerp een zo groot mogelijke overspanning tussen twee 700 mm hoge tafels. Bedenk een oplossing met in de lengte van de brug schuivende oplegpunten. De brug moet een met water gevulde beker minimaal tien minuten kunnen dragen én vrij van de grond blijven. De winnaar is het team waarbij de tafelpoten bij de opleggingen het verst van elkaar staan.

Alleen het gebruik van de beschikbaar gestelde adaptable materialen was toegestaan: 60 meter vliegertouw, één rol huishoudfolie, 100 satehprikkers van 30 cm van 30 cm, 1 bekertje met water en 15 ballonnen, 1 waterbeker.Het enige hulpmiddel was een schaar.

Het werk is beoordeeld door een deskundige Booosting jury:
- bouwinnovator Harm Boomsma - voorzitter Booosting
- constructeur Rob Nijsse ABT
- architect Rob Hoogendijk Verburg Hoogendijk architecten

 

Tijdens de superhete middag streden twee groepen tegen elkaar: een Eindhovens team en een gelegenheidscombinatie van Delftse studenten en praktikanten van Buitink Technology. De thuisspelers waren Adnan Bektesevic, Dirk Osinga, Tim de Haas en Eric Swart. Team Delft werd vertegenwoordigd door Freek van den Berg, Tom Kramer, Daan Rietbergen en Laurie Silvain.

Aanpak en werkwijze bleken zeer uiteenlopend en vier uur was net genoeg om de opdracht te vervullen.
Het Eindhovens team maakte een brug van afwisselend ballonnen en uit ‘stoeltjes’ van samengeknoopte stokjes. Spandraden hielden de ballonnen tussen de stoeltjes gevangen. Doordat de ballonnen weinig weerstand boden tegen plaatselijke drukbelastingen en ook de stoeltjes weinig vormvast bleken, bezweek de brug snel door zijwaarts weg te buigen.

Het Delftse team bundelde alle stokjes tot één lang boogspant. Elk stokje werd op één eind gespleten tot een vorkje, waar de punt van het volgende stokje tegen aan rustte. Zo werd voorkomen dat bij druk de stokjes langs elkaar zouden glijden. Door met het folie 6 rijen stokjes te bundelen, ontstond een stijve staaf. Drie ballonnen hielden de spandraad aan de onderzijde op afstand. Omdat de 3 meter ange brug bij de proefbelasting voldoende sterk bleek te zijn, en ingeschat werd dat die van Eindhoven toch snel zou bezwijken, werd het constructieprincipe niet tot zijn extreme overspanning uitgewerkt en de brug ruim op tijd af verklaard. Het bleek goed ingeschat. De jury koos unaniem voor het Delfts ontwerp: grootste overspanning, waaraan de waterbeker meer dan vereiste tijd bleef hangen mét behoud van de constructie.

 

Een middag met enthousiaste deelnemers en inspirerende ideeën. Wel een enigszins tegenvallend aantal deelnemers; aan het eind van een studiejaar plannen we voortaan geen wedstrijden meer. Het winnende team kon een gat in de lucht springen met hun prijs: een Ballonvaart! VAN HARTE PROFICIAT!

De wedstrijd is gesponsord door Booosting aangeslotene ABT adviseurs in bouwtechniek.

Karel Vollers
Secretaris Booosting

 

Klik hier voor de aankondiging van deze activiteit.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl