Ontvang onze nieuwsbrief:

Het OPENhuis; nieuwe mobiele woning van Eduard Böhtlingk

OPENhuis 'op vakantie' (bron: Böhtlingk architectuur)
OPENhuis aan huis (bron: Böhtlingk architectuur)  De Markies (1995)

28 mei 2018: Wat doe je met de camper of caravan als je niet op reis bent? In een schuur of naast je huis op je laten wachten tot een volgend verlof? Architect Eduard Böhtlingk heeft al 30 jaar een voorkeur voor mobiele architectuur en bedacht de mobiele woning het OPENhuis.


Het OPENhuis; nieuwe mobiele woning van Eduard Böhtlingk

Als je terug bent van vakantie, koppel je de mobiele woning aan je huis. Als extra verblijf dat niet meer in de weg staat, maar ontworpen als flexibel extra onderdeel. Zo is het OPENhuis je zomerse buitenhuis en in de winter doet het dienst als gastenverblijf of atelier bij de vaste woning.

Mobiel wonen
Het OPENhuis is vormgegeven als een grote caravan van 3x10m met aan één lange zijde een volledig transparante en te openen gevel.
Alle voorzieningen bevinden zich in een lange meubelwand. Vaste ontworpen elementen als keuken, bedbank en tafels kunnen hieruit naar behoefte in- of uitgeklapt worden. De bedbank is te gebruiken als sofa, loungebank en bed; de keuken heeft een uitschuifbare kookplaat en eetbar voor twee. De tafels kennen drie hoogtes als lounge-, eet- en statafel.
Binnen- en buitengordijnen zorgen voor de nodige ruimtescheiding en privacy.
Voorzieningen als elektra, gas en water, zonnepanelen horen bij de locatie. De energievoorziening is losgekoppeld van de woning, het verplaatsbare OPENhuis wordt dus ingeplugd.

Te gast in het landschap
Aan de zuidoever van de Noorderplassen in Almere ligt De Realiteit. Het OPENhuis gaat hier vanaf de komende zomer functioneren als vakantiewoning, gastenverblijf, vergaderruimte. Het doel is deze locatie te benutten voor bijeenkomsten en experimenten op het gebied van Mobiel wonen. Het OPENhuis stelt zich aan een rand van de kavel op en richt zich zo volledig naar de omgeving. De begroeide (vaste) pergola zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen de zon en voor mooi gefilterd licht. De pergola is tevens voorzien van zonnepanelen.

Locatie De Realiteit Almere
In 1985 organiseerde de stichting De Fantasie in Almere een ontwerpwedstrijd onder de titel ‘Tijdelijk Wonen”. Zeventien prijswinnende ontwerpen van de tweede prijsvraag van De Fantasie zijn hier 1986 gebouwd, waaronder Böhtlingks befaamde Markies! Het OPENhuis krijgt viert hier vanaf eind augustus aanstaande, haar 1e vakantie, op kavel nr 25, bij De Markies!

Bouwen zonder vergunning
Verplaatsbare woningen mogen tijdelijk geplaatst worden. Het concept van het OPENhuis speelt handig in op deze mogelijkheden.

 

Expostie Dissident Gardens

Met de tentoonstelling Dissident Gardens onderzoekt Het Nieuwe Instituut onze huidige verhouding tot de natuur, de invloed van technologie en de rol van de ontwerper en architect als onderzoeker. Het OPENhuis is hiervan onderdeel als een kleine pop-up expo en nog gratis te bezoeken tot 10 juni!

 

Dissident Gardens is te zien in het Nieuwe Instituut Rotterdam tot 23 september 2018.

 

meer info

25/8: Open Huis van het OPENhuis nadere info volgt
Projectbezoek De Realiteit Almere 1995

De Markies naar Parijs

Project het OPENhuis

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl