Ontvang onze nieuwsbrief:
Projectbezoek

De variabele klimaatgevel van de nieuwe faculteit bouwkunde TU/e

dinsdag 12 maart 2002 / 15:00 - 19:00
TU Eindhoven, Faculteit Bouwkunde, > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten, pers en niet-aangeslotenen
Organisatie: Jouke Post

De nieuwe variabele klimaatgevel van de nieuwe faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven is een bijzondere gevel. Er is veel onderzoek gedaan naar de bouwfysische aspecten van de gevel, de energieprestatiecoëfficiënt en temperatuuroverschrijdingsberekeningen van enkele ruimten.


De variabele klimaatgevel van de nieuwe faculteit Bouwkunde TU/e

Het plan voor de herhuisvesting van de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven heeft een aantal specifieke aspecten die van invloed zijn op het thermisch comfort in de ruimten. Zo hebben de verdiepingen een bruto hoogte van 5,4m, is de vertrekdiepte groot (minimaal ca. 10m) en dient de gevel volledig transparant uitgevoerd te worden. Met deze hoge transparantie wordt een hoge daglichtfactor gerealiseerd, ook voor de verder van de gevel gelegen werkplekken.

Bij een transparante gevel is de zontoetreding een belangrijk aandachtspunt. Vanwege de hoogte van het gebouw en de daarmee gepaard gaande hoge windbelastingen is hier een buitenzonwering niet toepasbaar. Andere mogelijkheden zijn een tweedehuidfaçade of een klimaatgevel, waarbij de buitenzonwering beschermd tegen windinvloeden en toch wordt voorkomen dat de bij de zonwering ontstane warmte naar binnentreedt. Hier is echter gekozen voor een variabele klimaatgevel.

De variabele klimaatgevel bestaat uit een transparante gevel met daarachter een screen. Op circa twee meter van de gevel wordt aan de binnenzijde een rolluik aangebracht dat tot twee meter boven het vloerpeil omlaag gelaten kan worden. Afzuiging van deze variabele klimaatgevel vindt plaats tussen het screen en het rolluik. Met het rolluik wordt beoogd alle opstijgende warmte aan weerszijden van de zonwering achter de gevel op te vangen en toch voldoende daglichttoetreding en uitzicht te handhaven. Door het openlaten van het onderste deel kan gewoon naar buiten gekeken worden. Door het rolluik, wanneer de zontoetreding dit toelaat, op te trekken wordt toch een hoge transparante gevel gerealiseerd.

Programma
15:00
Ontvangst
15:10 Welkomstwoord

Els Zijlstra vice-voorzitter Booosting/directeur Materia


15:15 Het concept en de aanbesteding

Bert Dirrix architect Diederen Dirrix Van Wijlick Architecten


15:45 De ontwikkeling van het gevelconcept en de proeven in de klimaatkamer

Martijn Vercammen adjunct-directeur/adviseur bouwakoestiek Adviesbureau Peutz & Ass.


16:15 Rondleiding door de nieuwe faculteit


17:15 De budgetbewaking

Herman Rikhof directeur bedrijfsvoering TU/e als opdrachtgever en kritisch gebruiker

 

17:30 Tegenlezing

Wim Zeiler TU/e


18:00 Discussie

o.l.v.Jouke Post TU/e Bouwtechnologie/directeur XX architecten


18:30 Borrel
19:00 Eind

 

Verslag Nieuwe klimaatgevel TU/e Bouwkunde

Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl