Ontvang onze nieuwsbrief:
Projectbezoek

Energiezuinig bouwen bij Rabobank Westland

vrijdag 07 december 2007 / 14:00 - 18:00
Rabobank Westland, Leehove 65, 2678 MB De Lier, , > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten, pers en niet-aangeslotenen
Organisatie: Jolanda Steenhouwer i.s.m. Bouwen met Staal

Het nieuwe hoofdkantoor van Rabobank Westland wordt een hoogwaardig, energie- en milieuvriendelijk gebouw. Vanwege het coöperatieve karakter van de bank is gekozen voor een ovale vorm, met in het hart van het gebouw een groen aangekleed atrium dat fungeert als ontmoetingsplek.


Het atrium wordt omgeven door werkplekken, die direct achter de gevels zijn gelegen. De kantoren hebben zowel uitzicht naar buiten als naar binnen, op het atrium.


Het gebouw is opgebouwd uit een beklede staalconstructie van drie bouwlagen. Het rust op een kelderbak met daarin parkeerplaatsen voor de medewerkers. De bak ligt half verdiept. Hierdoor ligt het kantoor op een fraai vormgegeven, landschappelijk basement.

 

Een belangrijk uitgangspunt van dit project was duurzaamheid en energiezuinigheid.
In een zeer vroeg stadium zijn installatietechnische- en bouwfysische adviseurs bij het project betrokken waardoor de installatietechniek onderdeel uitmaakt van het ontwerp en niet te prominent in het kantoor aanwezig is. Alle leidingen zijn weggewerkt in Infra+ vloeren. Deze systeemvloer bestaat uit een dunne betonnen onderplaat met deels ingestorte stalen liggers, waarvan de lijven zijn voorzien van sparingen. Door deze opbouw kunnen leidingen binnen de vloerconstructie lopen, zowel tussen de liggers als door de sparingen in de liggers. Door middel van verwarmingsslangen, die zowel in de onder- en bovenvloer zijn opgenomen zijn de diverse ruimten individueel snel te verwarmen en te koelen.

 

Eerste CO2-vrije kantoor van NL

De vorm en afwerking van het gebouw draagt bij aan een prettig klimaat in het gebouw. Zo zijn er brede zonneluifels aan de zuidzijde en diep terugliggende ramen aan de west- en oostzijde. Het dak is deels open voor daglichttoetreding. De openingen in het dak zijn in omvang beperkt gehouden om de temperatuur inpandig aangenaam te houden. De zon- en lichtwering wordt verzorgd met beweegbare lamellen, opgenomen in het glas, en de ramen zijn individueel te openen. Middelen, zoals warmte en koude opslag diep in de bodem, driedubbel zelfreinigend glas, zonnecellen op het dak en isolatie zorgen voor een milieu-index van 214 en een EPC die 34% lager ligt dan de bouwbesluiteis. Het nieuwe hoofdkantoor kan dus landelijk gezien worden als een energetisch zeer zuinige gebouw.

Programma
14:00 Ontvangst
14:30 Welkomstwoord

Bennie Potjes, projectleider Bouwen met Staal


14:35 Uitgangspunten

Wim Steijn directeur Vastgoed Rabobank Westland


14:45 Architectonisch ontwerp

Eduard Böhtlingk architect-directeur Böhtlingk Architectenbureau


15:25 Duurzaam en energiezuinig bouwen

Paul van Bergen adviseur DGMR


15:45 Duurzame, energievriendelijke installatietoepassingen door Dick van der Kooij projectleider Techniplan

16:00 Rondleiding
17:00 Discussietijd
17:20 Borrel tot 18:00U bent van harte welkom!

In het midden De Mobielen van Böhtlingk Architect Eduard Böhtlingk
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl