Ontvang onze nieuwsbrief:
Busreisje

Bezoek aan Alliance Europe in Genk België en beroemde architectuur in Luik

dinsdag 03 mei 1994 / 08:30 - 18:30
Alliance Europe, Zuiderring 56, Genk, België > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten, pers en niet-aangeslotenen
Organisatie: Jan Westra

Tijdens dit Booosting reisje brengen we een bezoek aan Alliance Europe in Genk (B) en beroemde architectuur in Luik van o.a. Vandenhove, Albert, Berhaut.


Bezoek aan Alliance Europe in Genk België en beroemde architectuur in Luik

Alliance Europe is in 1971 opgericht als zusteronderneming van het Amerikaanse Alliance Wall. Alliance houdt zich bezig met het continu emailleren (820°) van coils; een uniek produktieproces, waarbij hoogwaardig staal aan beide kanten wordt voorzien van een laag glas-email. Bijzonder detail van het Alliance ceramicsteel is dat de glas-staal-structuur herrold kan worden. Behalve als schrijfoppervlak wordt ceramicsteel ((emailstaal) vanwege haar eigenschappen vooral toegepast in stations, luchthavens, treinen en schepen, de z.g. ' People Movers Sector'. Als gordijngevel of als gevel-/wandbekleding worden de emailstalen panelen zowel binnen als buiten toegepast. In de industriële marktsector wordt het materiaal vooral toegepast als bekleding voor tafelbladen, deuren, liften, sanitaire kabines, verwarmingspanden, al dan niet voorzien van grafische bedrukkingen, waarbij zelfs meerkleurendruk met email versmolten kan worden. Ceramicsteel is keihard, krasbestendig, kleurvast, duurzaam en heeft een opmerkelijke lange levensduur. Op het gebied van R&D concentreert Alliance zich op luminiscerende email, verwarming in wanden en fotografische reproduktietechnieken.

In de Belgische architectuur na 1945 wordt Luik direct geassocieerd met de architect Charles Vandenhove. De wijk Hors Chateau, de renovatie van hotel Torrentius en het Universitair Medisch Centrum Sart Tilman behoren tot het beste wat er in België werd gerealiseerd tijdens de laatste dertig jaar. Bijna al zijn realisaties en die van andere jongere architecten als Bruno Albert en John Berhaut kwamen tot stand in nauwe samenwerking met ingenieur René Greisch. De architectuur van Vandenhove manifesteert zich letterlijk vanzelfsprekend als de kunst van het bouwen. Zijn werk wordt gekenmerkt als klassiek, hedendaags, zonder modieuze grapjes. Doeltreffend worden hedendaagse constructietechnieken gebruikt, moderne bouwmaterialen aangewend en ook beeldend kunstenaars worden trefzeker ingeschakeld. Architectonische thema's, zoals geometrische patronen en de gedisciplineerde bewerkingen daarvan zie je veel terug in het werk van Vandenhove.


Een van zijn opvallende gebouwen is als gezegd, het Universitair Medisch Centrum Sart Tilmans. In de architectuurtijdschriften lees je dat dit onder andere behoort tot het beste wat er in België werd gerealiseerd tijdens de laatste dertig jaar. Het ziekenhuis omvat zowel laboratoria, auditoria als ziekenkamers en restaurants. Deze verschillende onderdelen van het programma vormden geen aanleiding tot een differentiële typologische aanpak. Zij waren in het concept van een functionele uitleg, die veranderlijkheid en aanpasbaarheid zou garanderen, de aanzet om een op zichzelf staand bouwsysteem te ontwikkelen met een in principe universele toepasbaarheid zowel wat betreft van het programma van eisen als de implementatie in de meest verschillende situaties.
Het voor het hospitaal ontwikkelde systeem werd dan ook daadwerkelijk in verschillende bouwopgaven uitgeprobeerd. Plezierig is ook de integratie van de kunst in het ziekenhuis. Alleen al de lambrisering van Sol LeWitt, een vermaard Amerikaans kunstenaar, doet je even verbazen. Bovendien is deze vervaardigd van geëmailleerd staal, afkomstig van - hoe kan het ook anders - Alliance te Genk. Dit maakt de cirkel compleet.

Op 3 mei organiseren wij een uniek Booosting-reisje!

programma
8:30 Verzamelen Motel van der Valk Eindhoven
9:00 Vertrek richting Genk
10:30 Aankomst/ontvangst
10:45 Introductie door ir Jan Westra
Voorzitter van het Bestuur van Booosting
Docent produktietechnologie Fac.Bouwkunde TU Eindhoven
11:00 Alliance Ceramic Steel Products
de heer R. Krol, Algemeen Directeur Alliance Europe
11:30 De produktie - rondleiding door de fabriek
12:30 Een broodje in de bus
13:30 Bezoek en rondleiding langs de architectuur in Luik van Charles Varulenhove, Bruno Albert en John Berhaut
16:00-18:30 Terugreis naar Eindhoven

 

verslag van deze activiteit

UMC Sart Tilmans in Luik met lambrisering Soll Lewitt (bron: vandenhove.be)
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl