Ontvang onze nieuwsbrief:

Cristal Houses Amsterdam door ABT adviseurs in bouwtechniek

Cristal Houses Amsterdam (bron: MVRDV) UV verlijmde glazen bakstenen in Cristal Houses Amsterdam (bron: ABT) Het glas gaat over naar de traditionele terracotta baksteen
Organisatie: ABT adviseurs in bouwtechniek
Samenwerking met:
Locatie: Chanel P.C. Hooftstraat 94-96, 1071 CA Amsterdam
Website: https://www.abt.eu/projecten/crystal-house-pc-hooftstraat.aspx

Beschrijving:
Nieuw! Een zelfdragende gevel met massieve glazen bakstenen

MVRDV bedacht een gevel van volledig transparante glazen bakstenen, in vorm identiek aan de bestaande traditionele Amsterdamse gevel, en Booosting aangeslotene ABT dacht mee over de technische realisatie.

ABT onderzocht in het Stevin Laboratorium TUD de bouwfysische en constructietechnische aspecten van de glazen gevel. Want hoe verbind je glazen bakstenen tot een metselwerk? En hoe zorg je voor een mooie en veilige gevel?

De opbouw van de glazen gevel bestaat uit UV verlijmde, massieve glazen stenen, glazen kozijnen en een paneeldeur van glas.
De 8,80m hoge gevel, vergde een zeer grote maatnauwkeurigheid. Daarnaast moest tijdens de bouw van de gevel, ook binnen de toegestane tolerantie worden gewerkt.


Melk is gebruikt om de eerste laag stenen waterpas te stellen; dat gaf, in tegenstelling tot water, voldoende reflectie.
De hechting van elke steen duurde meer dan een uur in een werkomgeving die MVRDV beschrijft als 'meer dan laboratorium bouwplaats.'

In totaal zijn er slechts twee elementen in de bouw niet gemaakt van glas: de drempel is van beton en de glazen deuren hebben een stalen wapening tegen inbraak.

Alle glascomponenten zijn (geheel of deels) recyclebaar.

Film over de bouw van Cristal Houses > https://www.youtube.com/watch?v=WFleSzODnBM

De glazen bouwstenen zijn handgemaakt door glasfabrikant Poesia in Venetië door zes a tien ambachtslieden gedurende één jaar. > ww.spaziopoesia.it/

Op 18 april 2016 is hier de Chanel flagship store geopend; het is voor hen een tijdelijk onderkomen. Na plm. 1,5 jaar verhuizen zij terug naar de oude locatie op de PC 66.

Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl