Ontvang onze nieuwsbrief:

Project: De Resident

foto: cepezed | Léon van Woerkom foto: cepezed | Léon van Woerkom foto: Matthijs van Rhoon
Organisatie: Architectenbureau cepezed
Samenwerking met:
Locatie: Parnassusplein 5, Den Haag
Website: http://www.cepezed.nl/nl/projects/113-de-resident

Beschrijving:
Kantoorcomplex De Resident is heropend na een grootscheepse modernisering en biedt nu onderdak aan de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn & Sport en Sociale Zaken & Werkgelegenheid.

De Resident (1990) bestaat uit de gebouwen Helicon en Castalia (totaaloppervlak 55.000 m2 en resp. 14 en 20 verdiepingen) en is ontworpen door Soeters van Eldonk architecten en Michael Graves (VS) .

De rijksoverheid wil meer werk(plek)concepten geënt op ontmoeting, interactie en flexibiliteit.
Het consortium van architectenbureau cepezed (atrium en algehele coördinatie), Hofman Dujardin Architects (interieur) en ingenieursbureau Oranjewoud (installaties, constructies en brandveiligheid) maakte het ontwerp voor de gewenste modernisering die vooral geschikt is voor verschillende manieren van werken. Op de onderste lagen hebben functies een algemeen karakter als ontmoetingsplekken, aanlandplekken, vergaderruimten, opleidingscentrum, bibliotheek, grand café en een restaurant. De verdiepingen daarboven zijn van cellenkantoren naar een meer open kantooromgeving met ruime werkvelden getransformeerd. Elke verdieping heeft ook concentratie- en overlegplekken en een eigen huiskamer.

De buitenruimte tussen Helicon en Castalia (Parnassusplein) is overkapt en omgevormd tot semi-openbaar entreeatrium (70mL x 20mH) voor beide ministeries. Het is geconstrueerd uit grote stalen portalen met daarop een glazen dak; aan de koppen heeft het transparante gevels, deze zijn voorzien van vijf meter hoge taatsdeuren die tevens fungeren als signingelementen.
De samengestelde portaalprofielen zijn uitgezet op een stramien van 3,60m, hebben een diepte van maar liefst een meter en zijn in wit bekleed met stalen zetwerk en doekbespanning. Zij functioneren zo als coulissen die bij een zichtlijn overlangs een geheel eigen sfeer constitueren, maar bij een zichtlijn overhoeks goed zicht bieden op de oorspronkelijke bouw.

Het atrium bevat onder meer een publiek café, een groot ‘meubel’ (40m L x 5m B) dat de verkeersstromen naar de twee torens en de beveiligingszonering organiseert. Het heeft een staalconstructie bekleed met composiet en bevat onder meer een glazen portiersloge en lift. Het dek is bekleed met hout en draagt een drietal grote bomen.
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-4455 4026 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl