Ontvang onze nieuwsbrief:

Fenixlofts, loftwoningen op loods door mei architects and planners

Organisatie: mei architects and planners
Samenwerking met:
Locatie: Veerlaan 9- 13, 3072 ZP Rotterdam
Website: http://mei-arch.eu/projecten/fenix-1/

Beschrijving:
Mei architects and planners heeft de architectenselectie gewonnen voor herbestemming van loods Fenix I in Katendrecht. De voormalige loods zal worden gevuld met een gemixt programma van wonen, werken, parkeren en recreëren. Hier bovenop zullen ca. 200 nieuwbouw loft appartementen verrijzen die volledig naar wens van de kopers zijn in te delen. Dit kunnen zowel horizontaal dan wel verticaal ingedeelde appartementen zijn. In Nederland is dit een uniek concept.

De Fenixloodsen, gelegen tegenover Hotel New York en de Rijnhavenbrug, zijn in 1922 gebouwd in verband met de forse uitbreiding van het aantal lijnen van de Holland Amerika Lijn fors. Architect was de heer C.N. van Goor. De loods heette toen de San Franciscoloods en was maar liefst 360 meter lang. Bijzonder aan de loods was dat er twee spoorlijnen doorheen liepen en er zelfs een aantal goederenliften waren waarmee vrachtwagens hun waar konden laden en lossen op de eerste verdieping.

Aan het eind van W.O.II zijn gedeeltes van de kade vernield en heeft een brand het middengedeelte van de loods zwaar beschadigd. In 1954 is de kade herbouwd en hebben de resterende loodsen aan weerszijde van het huidige Fenixplein de naam Fenix I en Fenix II gekregen. In de jaren ’80 verplaatsten de havenactiviteiten zich naar het Westen en zijn de loodsen in onbruik geraakt.

Vanaf 2007 heeft de stad Rotterdam zich sterk gemaakt voor herstructurering en transformatie van de wijk Katendrecht. Met name het Deliplein vormde hierin een belangrijk onderdeel. Het groeide de afgelopen jaren uit van een achterstandsgebied naar een hippe plek en gewilde wijk. Rond 2009 is Heijmans/Proper Stok begonnen met plannen voor ontwikkeling van de Fenix I loods. Na onderzoek van de rondom gelegen bouwvolumes aan de Rijnhaven werd in overleg met de Dienst Stadontwikkeling besloten om een nieuw volume bovenop de loods toe te voegen.

In het voorstel van Mei zijn aan de kant van de Rijnhaven extra bouwlagen toegevoegd ten opzichte van het voorstel van de Dienst Stadsontwikkeling. De appartementen aan de Rijnhavenzijde krijgen zo een zeer indrukwekkend uitzicht naar twee kanten. Aan de Veerlaan is het aantal bouwlagen verkleind om beter aan te sluiten op de lagere omringende bebouwing van Katendrecht.

De nieuwbouw en de bestaande loods worden gescheiden door een tussenlaag die bestaat uit een enorme vakwerkconstructie. In deze tussenlaag worden ook loftwoningen gerealiseerd.

Voor de gevel van het nieuwe bouwvolume ontwikkelde Mei de zogenaamde ‘mijmerbeugel’, een beugel waartussen glazen panelen worden geplaatst. De continue herhaling van deze beugels geeft het gebouw een industrieel karakter dat past bij de haven. Het binnenhof wordt daarentegen voorzien van planten en materialen met een warme uitstraling.

Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl