Ontvang onze nieuwsbrief:

1e dragende gevel ter wereld door Octatube

Organisatie: Octatube
Samenwerking met:
Locatie: Hogeschool INholland - Rotterdamseweg 141 - 2628 AL Delft
Website: http://www.octatube.nl/projecten/16/hogeschool-inholland/

Beschrijving:
De ontwikkeling van de dunste glazen gevel ter wereld voor Hogeschool INHolland Delft kent drie Innovaties

Voorgespannen gevel
Deze gevel is rondom vrij is van constructieve elementen. Krachten worden naar beneden afgedragen naar één punt in de vloer. Deze krachten zijn aanzienlijk vanwege de verblijfsruimte die zich bevindt in het bovenste gedeelte van de constructie. Deze ruimte gaf nog eens extra belastingen naast die van de voorgespannen kabels. De kabels zijn hydraulisch voorgespannen. De randvoorwaarden van de constructie maakten het noodzakelijk om de complete reeks kabels in één keer op te spannen tot elk 40 kN.

HighTech materialen
De trekkabels in de gevel zijn gemaakt van aramide, een veelgebruikt materiaal in de jachtbouw en de maritieme sector. Het Nederlandse ‘Composietenlab’ heeft speciale buizen voorgesteld en getest om door de isolatie-glaspanelen te voeren. De randvoorwaarden van dit project hebben geresulteerd in de keuze voor composieten buizen met een 50% hogere stijfheid dan staal.

Detailleren in een kleine ruimte
De voorgespannen kabels gaan door de glaslat in de glaspanelen. R&D (ism met TU Delft faculteit Bouwkunde) om dit innovatieve technische ontwerp te realiseren was complex en uigebreid. Na een aantal proeven met verschillende afmetingen voor de glaspanelen, verschillende detailleringen en materialen is Octatube in nauwe samenwerking met architect Rijk Rietveld gekomen tot een optimaal ontwerp.

Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl