Ontvang onze nieuwsbrief:

Sportcampus Den Haag door ABT adviseurs in bouwtechniek

Sportcampus Den Haag (bron: ABT) Sportcampus Den Haag (bron: ABT) Sportcampus Den Haag (bron: ABT)
Organisatie: ABT adviseurs in bouwtechniek
Samenwerking met:
Locatie: Zuiderpark Den Haag (vm. Stadion ADO)
Website: https://www.abt.eu/projecten/sportcampus-zuiderpark-den-haag.aspx

Beschrijving:
Nieuwe Haagse Sportcampus

De nieuwe Sportcampus in het Zuiderpark in Den Haag krijgt een gevel als een uitwaaierende rok: een dubbelgebogen luifel die rond het gebouw zwiert en fluctueert in schuinte en hoogte. Qua constructie lijkt dit ingewikkeld. Maar ABT Ingenieurs in Bouwtechniek ontwikkelde een systeem waardoor de hele gevel met slechts één paneel kan worden gerealiseerd.

Door de engineering van complexe gevels integraal op te pakken en te zoeken naar een optimum tussen constructie, bouwkunde, bouwfysica en bouwkosten, wordt de haalbaarheid, maakbaarheid en kwaliteit vergroot. Vanaf het begin is samengewerkt in workshopverband, veelal in BIM, of in parametrische modellen. “Een groot deel van de risico’s van complexe gebouwen zit in de façade”, zegt projectleider Betty Aarts van de afdeling Building Envelope Engineering (BEE). Soms in het dak, maar meestal in de gevels. En als het daar fout gaat, wordt het gebouw óf te duur, óf heel lelijk.”

De Sportcampus in het Zuiderpark is een mooi voorbeeld van een project dat door BEE betaalbaar is gemaakt. Het Britse architectenbureau FaulknerBrowns Architects wilde de rondlopende luifel - die met stalen jukken om de rechte gevels hangt - bekleden met smalle, hoge RVS panelen, waarvan de naden zuiver verticaal moesten lopen. Normaal gezien zou dat hebben geleid tot 11.000 verschillende panelen, elk met hun eigen trapeziumvorm.

ABT heeft de gevel echter weten te vatten in een parametrisch model: een computermodel waarin de technische en esthetische randvoorwaarden van een ontwerp in regels worden beschreven. Bij deze manier van ontwerpen kunnen veranderingen eenvoudig worden doorgevoerd in het hele ontwerp. Als je één waarde verandert, voert de computer dat zelf door in de hele gevel, in plaats van dat je elk lijntje handmatig moet aanpassen. Dat maakt het mogelijk om veel verschillende varianten virtueel uit te proberen en zo tot de beste oplossing te komen.

Deze werkwijze leidde tot de vondst dat de hele gevel uit één type paneel kon worden geproduceerd. Door te kiezen voor losagnes (3 x 0,6m) die met omgevouwen randen in elkaar haken, ontstaat de mogelijkheid om de panelen verder of minder ver in elkaar te schuiven. Door die randverbinding goed uit te engineeren, kan zowel het breedste paneel (517 mm) als de smalste (509 mm) worden samengesteld uit één type losagne.

Ook in de uitvoering leidt deze oplossing tot eenvoud: de losagnes worden gespijkerd op een gebogen houten achterconstructie.

Opening: voorjaar 2017

Contactpersoon ABT: Frank Huijben
015 270 3667 + f.huijben@abt.eu

@sportcampus070
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl