Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag projectbezoek Living Tomorrow Amsterdam

12 juni 2003: Living Tomorrow 3. Met standaardmaterialen een niet standaard gebouw maken


“We hebben de neus eraf gebeten”. Booosting is de eerste organisatie die kennis heeft mogen nemen van dit Belgische initiatief op Nederlandse bodem. Dit in een zeer korte tijd georganiseerde “Booosting tussendoortje”, betrof het 3e project in haar soort van privé-initiatiefnemers Frank Beliën en Peter Bongers.

Met de hulp van Booostinglid Hans Reymers van RC System, bleek het mogelijk om het bijzondere gebouw van UN studio nog in haar bouwfase te bezoeken.
Communicatiemanager Wim Dejonghe en projectarchitect Bart Thijs, gaven een beknopte uiteenzetting van hun ervaringen met Living Tomorrow 1 en 2 in Vilvoorde (B) en hun wensen voor Living Tomorrow 3, een integratie van zowel een “Huis” als een “Kantoor van de toekomst” in Amsterdam.

De missie van de initiatiefnemers was én is een breed publiek, op een realistische manier, inzicht geven in maatschappelijke, economische en technische trends die leven en werken in de toekomst bepalen. Dit informeren en sensibiliseren komt tot stand samen met participanten die producten en diensten op deze markt (willen) afzetten. Door een synergie met deze partners hoopt de LivTom-organisatie dat de uiteindelijke toepassing van producten en diensten op een hoger niveau gebracht kan worden en zo binnen handbereik komt van de uiteindelijke gebruikers. Enkele thema’s zijn constructie en afwerking, ICT, woon- en kantoorautomatisering, energie, milieu, veiligheid, mobiliteit, design en vrije tijd. Door de week staat het open voor de ontvangst van gasten en evenementen van de deelnemers. In het weekend is het een extra toeristische attractie voor het hele gezin. De beide voorgaande projecten hebben naar eigen zeggen het succes van deze formule aangetoond.

De gemeente blijkt de plek vijf jaar ter beschikking te stellen, wat zal betekenen dat de grond tegen die tijd weer schoon dient te worden opgeleverd; dus je zou denken dat er aan flexibel bouwen en demontage is gedacht. Maar een massief gestorte vloer bewijst het tegendeel. Er waren in de gauwigheid noch in de bouworganisatie, noch in het bouwproces, de materialen en de integratie van producten en technische systemen, vernieuwingen te ontdekken.

Dejonghe en Thijs gaven aan dat de druk van tijd en geld alsook de rigide voorschriften en de moeilijkheid van onderlinge afstemming van een groot aantal deelnemers, schuldig waren aan de toepassing van standaardmaterialen.

Helaas moest Hans Reymers zijn lezingtijd vergeven aan foutparkeerders. Door het wachten op hun terugkomst restte hem slechts een aantal minuten voor uiteenzetting van RC Systems achtergrond voor deelname aan de drie LivToms. In LivTom 1 + 2 heeft RC veel innovaties toegepast. Dit waren zeer specifieke, op maat ‘gesneden’ producten, die geen commerciële meerwaarde hadden. Niet voor herhaling vatbaar dus voor een commercieel bedrijf. Daarom bij het 3e project een heel bewuste keuze voor standaardmaterialen.
“Maar met deze standaardmaterialen én in zo’n korte bouwtijd, wordt wél een niet alledaagse vorm gemaakt, die als een skischoen lijkt te schoppen tegen de saaie kantoorkolossen van de buren. Zoals Meijer en Van Schooten op vergelijkbare wijze de totstandkoming van het ING-gebouw realiseerden, zo geeft UN Studio blijk van veel creativiteit door met de spannende vormgeving van LivTom 3 die zij realiseren onder conventionele omstandigheden.” aldus Reymers.

Booosters, altijd gretig op zoek naar innovaties voelden zich echter een beetje bij de neus genomen. De spannende architectuur en de informatie over het concept achter het “huis en het kantoor van de toekomst” stond in schril contrast met de traditionele bouwwijze ervan. Jammer. Te hoge verwachtingen gehad waarschijnlijk. Maar ons was immers net uit de doeken gedaan dat alleen wordt samengewerkt met innovatieve bedrijven en dat het project vanuit de bouw gegroeid is. Wat onthutst en teleurgesteld zagen we hoe de profielplaten op schuine gevels angstvallig waren afgeknipt en gaten snel waren gedicht met mdf-plaat en dat ‘ronde’ wanden waren opgetrokken uit ontelbare kleine rechthoekige blokken.

De strakke planning van ons bezoek bleek door omstandigheden niet genoeg tijd te laten voor een discussie. Velen verlieten de bouwplaats dan ook boordevol vragen en opmerkingen. Die bewaren we graag voor de opening (naar verwachting in oktober 2003) zodat we dan in ieder geval het hoge vooruitstrevende gehalte van het inbouwpakket kunnen betrekken in onze bespiegelingen. Want de inrichting belooft spectaculair te worden.

André Roelofsen
Bestuur Booosting

 

Aankondiging projectbezoek Living Tomorrow


Living Tomorrow Amsterdam is gesloten sinds juni 2008, Living Tomorrow Brussel is nog steeds geopend als ontmoetingsplaats voor innovatieve bedrijven.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl