Ontvang onze nieuwsbrief:

VMRG Bright Inspirations 17 van Joost Heijnis: Poen

Joost Heijnis (foto: Leon van Woerkom)

21 augustus 2017: VMRG Bright Inspirations column 17 van Joost Heijnis voor Gevelbouw nr 3-2017.


Poen

 

Bij het ontwerpen van een gebouw zijn er drie zaken die vanaf het begin duidelijk moeten zijn: plek, programma en poen. Oftewel wat wil de opdrachtgever met het gebouw, waar komt het te staan en hoeveel mag het ongeveer kosten. Logisch hoor ik u zeggen. Natuurlijk kunnen hier gedurende het traject aanpassingen aan gedaan worden, al is het wel prettig dat de locatie hetzelfde blijft.

 

Traditiegetrouw hebben de meeste opdrachtgevers moeite met het verwoorden van wat men nu eigenlijk met het gebouw wil, zelfs de meest doorgewinterde. Vaak is er wel iets van een programma van eisen maar het vergt soms veel tijd om te doorgronden welke functionaliteiten er nu werkelijk van een gebouw verwacht worden. Wat mij betreft een van de meest interessante processen van een ontwerptraject omdat je de kans krijgt je even in een andere wereld te begeven. En om tot een echt goed gebouw te komen is het ook noodzakelijk te willen begrijpen hoe de eindgebruiker er het liefst zou werken of wonen.

 

Lastiger wordt het echter als het derde ingrediënt, het budget, niet duidelijk is, er misverstanden over bestaan of nog erger: de opdrachtgever het domweg niet wil zeggen. Stel je toch eens voor dat je te weten komt wat het gebouw mag gaan kosten! Misschien maak je het als ontwerper dan wel helemaal op…… Onlangs kregen we te maken met dit scenario. Wat we ook probeerden, een budget kregen we niet. Wel hoge eisen en een zeer krappe planning. Uiteindelijk zal dit een onwerkbare situatie blijken. Maar wie betaalt, bepaalt.


Joost Heijnis
projectleider architectenbureau cepezed

2012 - 2016 voorzitter Booosting 

Deze column is verschenen in Gevelbouw 3-2017 van VMRG
Overzicht van alle colums

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl