Ontvang onze nieuwsbrief:

Nieuw aangesloten: IMd Raadgevende Ingenieurs

Rob Stark Donorskelet project Rotterdam Hoogstraat (bron: IMd) Detail vloer Tijdelijke Rechtbank Amsterdam Eervolle vermelding De Vernufteling 2015 voor staalstrip galerijplaten (bron: IMd)

02 mei 2017: Graag stellen wij nieuwe aangesloten aan u voor. Vandaag Rob Stark van IMd Raadgevende Ingenieurs, aangesloten bij Booosting sinds maart 2017.


Nieuw aangesloten! IMd Raadgevende Ingenieurs

 

IMd Raadgevende Ingenieurs ontwerpt hoofddraagconstructies voor gebouwen van zeer gevarieerde omvang en complexiteit. De talloze projecten lopen uiteen van een enkele woning tot een groot stadskantoor. Altijd is IMd daarbij op een no-nonsense manier op zoek naar nieuwe oplossingen die bouwbaar, economisch en technisch haalbaar zijn. http://imdbv.nl/Projecten

alles op projectniveau
IMd onderscheidt zich door de wijze waarop zij haar bureau heeft georganiseerd. Rob Stark: “Onze platte (lees: brede) organisatie is gebouwd rondom de projecten die we doen. Deze projecten kennen een projectaanpak, die altijd kwalitatief hoogstaand en leuk moet zijn. Per project bestaat een team uit een raadgevend ingenieur (vaak een van de directieleden), een projectleider, een constructeur en een modelleur. Het klankborden binnen deze projectteams maakt het mogelijk om samen nieuwe ideeën en oplossingen te ontwikkelen. Dat is essentieel om te kunnen innoveren.”

Naast het werken aan de projecten, werken we ook continue aan ons team. Hierdoor groeien wij continue in kwaliteit en in omvang. Deze groei vindt grotendeels plaats met jonge enthousiaste mensen. Onafhankelijk van de planning en de hoeveelheid werk stromen er jaarlijks 2 à 3 afstudeerders e/o werkstudenten in.“ Bij IMd zijn nu circa 55 specialisten werkzaam.

duurzame ontwikkelingen
donorskelet

Sinds 2013 werkt IMD aan de toepassing van donorskeletten. Elementen als liggers, kolommen, wanden e.d. uit een oud gebouw kunnen worden hergebruikt in nieuwbouw. Hiermee worden de milieulasten weliswaar verminderd, maar de grootste uitdaging is een dergelijk plan ook economisch haalbaar te maken. Onderzoekskosten, ontwikkelingskosten voor nieuwe verbindingen en de prijs van 2e hands staal zijn volgens Stark daarbij belangrijke aandachtspunten: “Maar het is een goede en noodzakelijke ontwikkeling en daarom ‘sponsoren’ wij deze ontwikkeling vooralsnog.” Verder vertelt hij dat het essentieel is voor deze ontwikkeling, dat een architect leert ontwerpen met donormateriaal. Met materiaal dat niet nieuw is, al een bepaalde stijl heeft en beschadigd kan zijn. Hij vervolgt: “De uitvoerende partijen zien vooral nog veel risico’s in het toepassen van bestaande constructieonderdelen. Deze risico’s moeten worden weggenomen, maar de succeskans ligt in een businessmodel waarin alle betrokken partijen naast de milieuwinst ook een economisch voordeel hebben.”

Voorbeelden van donorskeletprojecten:
In Rotterdam centrum wordt donorstaal toegepast bij de renovatie van een winkelpand aan de Hoogstraat. In Den Haag op de Binkhorst worden dubbele T-plaatvloeren uit een Goudse garage voor een nieuw te bouwen paviljoen ingezet. Wordt vervolgd!

remontabel bouwen
Een ander speerpunt voor herbruikbaarheid van materialen en constructieve delen uit zich in remontabel bouwen. IMD heeft voor de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam (TRBA) een remontabele constructie ontwikkeld: kanaalplaten in een staalskelet met een verbinding die er voor zorgt dat de platen na hun dienst in de TRBA makkelijk en ongehavend over kunnen naar een vloer in een ander gebouw. 
zie ook booosting projectbezoek TBRA feb2016


Why Booosting?
Naast de niet aflatende hang naar technische vernieuwing, waarbij doel en realiteitsgehalte dus nooit ontbreken, ligt de interesse van Rob en zijn IMd collega’s ook in het ontmoeten van nieuwe mensen. “Booosting activiteiten met (tegen)lezingen en workshops brengen nieuwe kennis en uitbreiding van ons netwerk. Zo ontmoet je leuke mensen met wie je dan samen weer nieuwe dingen kan bedenken. De vernieuwende uitstraling van Booosting past bij IMd. Ruim denken is belangrijk, en dat kan bij Booosting!”

Rob Stark
Rob heeft Bouwkunde gestudeerd aan de HS Rotterdam en is sinds 2013 directeur/structural engineer. Collega directieleden zijn Remko Wiltjer, Pim Peters en Paul Korthagen. Rob Stark is onze 1e contactpersoon.

Rob heeft ook een aantal nevenfuncties:
• Voorzitter Technische Commissie 3 van Bouwen met Staal over brandveiligheid van stalen constructies. 

• Lid Kenniscommissie Bouwen met Staal, inzake kwaliteit (nieuwe) opleidingen.

• Bestuurslid Kivi Bouw 
• Lid van de Commissie Bouw van NL Ingenieurs

En verder

• Het prachtige IMd Office in Rotterdam Zuid

• Artikel Cobouw: Denk anders over brandveiligheid

• 17 mei Constructeursdag: lezing Pim Peters over Donorskeletten

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl