Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Booosting External over Oppervlaktebehandeling in de bouw

26 oktober 1995: Op 26 oktober 1995 vond de eerste Booosting External bijeenkomst plaats in het WTC te Rotterdam: Oppervlaktebehandeling in de bouw


Oppervlaktebehandeling in de bouw

Plaats van samenkomst was de 23e verdieping van het World Trade Center in Rotterdam; je zou alleen al voor het prachtige uitzicht gekomen zijn. De pauzes werden dan ook intensief gebruikt om de overal aanwezige moderne architectuur te becommentariëren.

 

In samenwerking met de Vereniging voor Oppervlaktetechnieken van Materialen (VOM) werd een gevarieerd programma ingevuld. De directeur van VOM, Hans van der Veen, gaf een overzicht van de activiteiten van VOM en onderstreepte het belang van oppervlaktebehandeling voor de duurzaamheid van gebouwen. Michiel Cohen van Cepezed zette iedereen op het verkeerde been door aan te geven dat verouderd materiaal weleens de charme van oude gebouwen zou kunnen zijn. 'Waarom zou een architect niet bewust kiezen voor materialen die na verloop van tijd verouderen en daardoor de aanblik van gebouwen meer waarde geven?' was zijn retorische vraag. Diverse toeleveranciers kregen er genadeloos van langs als bleek dat zij in de loop der tijd niet voldeden aan de door de architect (lees Cohen) gestelde duurzaamheidseisen. Het betoog van Cohen werd ondersteund door prachtig diamateriaal; dat hebben we bij Booosting wel eens anders meegemaakt!

Bert van Eekelen van PRC-Bouwcentrum Consultants gaf de aanwezige toeleveranciers een kijkje in de complexiteit van de bouwkolom: wie of welke partij kan het beste benaderd worden om oppervlaktebehandelingstechnieken te promoten? Volgens Bert wordt in de toekomst de bedrijfskolom steeds meer geïntegreerd zodat er een shake-out van partijen zal plaatsvinden. Samenwerking tussen de verschillende bouwpartners leidt ertoe dat het 'leed' in de bouw steeds verder afneemt. De centrale rol van de architect in het bouwproces zal hierdoor verder afnemen: vergelijk andere (industrie)sectoren.

Aan het einde van de ochtendsessie gaf Teun Nonhof van VOM inzicht in de verschillende oppervlaktebehandelingstechnieken en de te verwachte ontwikkelingen in de nabije toekomst.

Na de koffiepauze konden de 15 aanwezige kennisaanbieders zich in circa 5 minuten presenteren. Dit leverde een bont gezelschap van welwillende verkopers op: sommigen struikelden van de zenuwen over de te gehaast neergelegde (door een familielid gemaakte) overheadsheets, een (verrassend groot) aantal vrouwen stond op uiterst charmante wijze de meegebrachte tekst voor te dragen terwijl een 'verdwaalde' directeur zijn best deed het bedrijf zo goed mogelijk onder de aandacht van de toehoorders te brengen. Deze presentaties en de aan de deelnemers vooraf toegestuurde informatiemap hebben ertoe bijgedragen dat er veel verzoeken ingediend werden om met de kennisleveranciers te kunnen praten. Een ingenieus systeem van contactbriefjes zorgde ervoor dat iedereen die dat te kennen had gegeven zijn/haar geplande gesprekken kon voeren. Zo ontstond gedurende de middag een uitermate geslaagde markt van kennisuitwisseling tussen de 15 aanbieders en 50 vragers naar oppervlaktetechnologie.

Deze eerste bijeenkomst in het kader van BOOOSTING External kan zonder meer geslaagd genoemd worden en we kijken dan ook met veel belangstelling uit naar de volgende Technologiedag over energie en milieu. Hier zal de binnenkort in te voeren Energie-Prestatie-Norm het centrale thema vormen.

Iedereen die geïnteresseerd is in de komende Technologiedagen kan dit kenbaar maken bij Pauline Padberg of Hans Kamphuis van het projectsecretariaat Booosting External.

 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl