08 december 2015: VMRG Bright Inspirations - column 6 van Joost Heijnis voor Gevelbouw nr 4-2015.
Zeker weten
Verificatie en validatie. Als u er nog niet mee te maken gehad heeft zal dat waarschijnlijk snel veranderen: steeds meer opdrachtgevers schrijven een zogenaamd V&V traject voor in hun ontwerpopdrachten. Geïnitieerd door de rijksoverheid en veelvuldig toegepast in de infra sijpelt deze manier van bewijzen dat het ontwerp aan het programma van eisen voldoet en daarbij een ‘’werkend product’’ oplevert, langzaam maar gestaag door in de hedendaagse bouwopgaven. Een soort garantie dus, dat de opdrachtgever zeker weet dat hij krijgt wat hij wil.
Bij cepezed hebben we er al volop mee te maken. Daar waar ik eerder vrij sceptisch stond tegen nog meer administratie (er blijft al zo weinig tijd over om een gebouw fatsoenlijk te detailleren) word ik met de tijd steeds enthousiaster over dit principe. Ja, er gaat nog meer tijd in procesmatige werkzaamheden zitten maar het brengt ook zeker wat. Naast het feit dat je als ontwerper gedwongen wordt het gehele programma van eisen regelmatig te lezen, te doorgronden en je ontwerp er ook nog eens per fase op controleert, dwingt het de opdrachtgever of gebruiker tevens goed na te denken over wat hij nu echt wil. Dat lijkt vanzelfsprekend maar u moest eens weten hoeveel opdrachtgevers nog steeds zonder gedegen programma van eisen van start willen gaan. En dan halverwege klagen dat het ontwerp niet aansluit bij hun verwachtingen. Dat is er bij een V&V traject niet meer bij.
Nu ik een aantal projecten heb meegemaakt kom ik er ook achter dat het oude vertrouwde gesprek met de gebruiker, dat vaak weggedrukt wordt in een dergelijk proces, ontegenzeggelijk belangrijk blijft. Gelukkig verandert niet alles. Dat weten we ook zeker.
Joost Heijnis
projectleider architectenbureau cepezed
voorzitter Booosting
Deze column is geplaatst in Gevelbouw 4-2015 van VMRG