Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag bedrijfsbezoek Pittsburgh Corning Europe: brOOOd-nodig

06 november 1996: Een twintigtal Booosters verzamelde zich in de ontvangstruimte van Pittsburgh Corning in Tessenderlo (Belgiƫ). Na een lunch op Belgisch niveau stond een bezoek centraal aan de fabriek van de marktleider van cellulair glas.


Verslag bedrijfsbezoek Pittsburgh Corning Europe: brOOOd-nodig

In de isolerende functie gaat het bij Foamglas om de stilstaande lucht die perfect wordt opgesloten in de miljoenen glazen celwanden, waaruit het materiaal is opgebouwd. Net als bij gebouwen: het gaat om de ruimte, maar je koopt in feite de materie er omheen. Het werd dus een luchtige excursie.

 

Duurzaam en vormvast
Foamglas onderscheidt zich van andere isolatiematerialen door de hoge druksterkte en de verwaarloosbare vervorming ten gevolge van een belasting. Daardoor is het zeer geschikt voor parkeerdaken, industrievloeren en ondergrondse toepassingen. Overigens heb je voor het dragen van lasten niet zoveel aan stilstaande lucht. Juist de celwanden (de materie) vervullen dan de gevraagde functie. Het standaard product is T4. Soms gaat er wat meer glas in en dus wat minder lucht, waardoor wat isolatiewaarde wordt ingeleverd voor drukvastheid. Dit produkt is met S3 of F gecodeerd. Deze producten zijn ook als board (600 x 1200 mm) te koop. Board bestaat uit standaard platen, welke worden gekoppeld en bijeengehouden door een cachering. Foamglas is duurzaam en vormvast en behoudt z'n eigenschappen in de tijd. Dit geldt ook voor de hoge dampdiffusieweerstand en waterdichtheid.

 

Broodvorm
Onze gastheren, de heren Van Mierlo en Stultiem, begeleidden ons door de fabriek, waar met veel energie glas wordt gesmolten en via een aantal stappen in een 'broodvorm' wordt opgeschuimd door een chemische reactie. Het broodje wordt in plakken gesneden (gesneden brood). De aldus gesneden platen zijn 450 x 600 mmo Soms worden er zuinige plakjes gesneden (40 mm) en soms ook erg dikke boterhammen. Ze zijn dan maximaal 150 mm dik (dikte van het broodje). Vanuit Tessenderlo wordt geheel Europa bediend. Na een demonstratie 'verwerking op het platte dak' in het trainingscentrum, werden in het laboratorium de eigenschappen gevisualiseerd door middel van enkele demonstratie-opstellingen. De discussie leek hier even bijna net zo te verhitten als het productieproces zelf toen onze J.R. (Johan Riezebos, penningmeester Booosting, red.) al improviserend alsnog een soort tegenlezing gaf. De vrucht hiervan was dat we samen tot het inzicht kwamen dat de positieve eigenschappen van schuimglas voor andere constructies ook een nadeel kunnen zijn. Voor het werken tussen balken wil je immers liever een veerkrachtig materiaal en soms is dampdoorlatendheid zeer gewenst.

 

 
Pittsburgh Corning laat die markten dan ook bewust liggen en excelleert in de genoemde specifieke marktsegmenten. Voor kwaliteit moet wel betaald worden. Foamglas zit qua prijs namelijk duidelijk boven in de markt. Het is maar welke eisen je aan een constructie stelt en per celletje valt de prijs eigenlijk ook wel mee. In de discussies voor, tijdens en na het fabrieksbezoek ontstonden onmiddellijk creatieve gedachten over de toepassing van schuimglas:
• als foamglas waterdicht is, zou het dan denkbaar zijn om de dakbedekking achterwege te laten?
• Waarom geen bouwblok uit cellulair glas?
• Kun je er schoorsteenelementen van maken, bijvoorbeeld voor renovatie?

 

Jan van der Woord die onze voorzitter Jouke Post verving, nam circa 5 uur na onze komst nog eenmaal het woord om onze gastheren te bedanken voor een excursie die zeker niet uit 'gebakken lucht' bestond. 


Jos Lichtenberg
Algemeen bestuurslid Booosting

 

 

Aankondiging bedrijfsbezoek Pittsburgh Corning

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl