Ontvang onze nieuwsbrief:

Energiepositief wonen in appartementen

plan van Concept House Urban Villa (bron: TUD)

21 oktober 2015: In oktober werd gemeld dat de doelen van het Energieakkoord in Nederland bij lange na niet worden gehaald. Voor bouwers is belangrijk dat tegen eind 2020 alle woningen ten minste energieneutraal moeten worden uitgevoerd. Er zijn veel experimenten en projecten onderweg voor grondgebonden woningen, rondom energiezuinige, energieneutrale en energiepositieve gestapelde woningbouw en hoogbouw is het echter nog heel stil.


Energiepositief wonen in appartementen

Vanuit mijn eigen ervaringen als hoogleraar in het Concept House Prototype 1 hebben we in Rotterdam Heijplaat, een prototype gerealiseerd van een energiepositief appartement van 85m2. Niet op kosten van onderzoek op de TU Delft maar dank zij tien  partners en dertig sponsors.

vier appartementen die energieneutraal of energiepositief kan worden gerealiseerd. Energieneutraal haalt alle energie uit het dak en de warmtelus in de grond. Stapelen tot maximaal vier verdiepingen kan nog net. Maar energiepositief, of nul-op-de-meter (dat wil zeggen energie voor alle apparaten in een appartement wordt zelf geproduceerd) betekent dat alle oost-, zuid- en westgevels vol gehangen moeten worden met PV-cellen. Dat worden dan Urban Villa’s met gevels opgebouwd uit donkerblauwe of zwarte PV-cellen.

 

Uit studies weten we hoe het zou kunnen, hoe duur het is en hoe het er uit ziet. Het is even wennen aan het uiterlijk van een zwarte ‘Zorro’ Villa. Het is dus mogelijk om energiepositieve hoogbouw te maken met donkere PV-gevelpanelen. Het werven van potentiële bewoners, de locatie en de financiering is de volgende ontwikkelingsfase van dit experiment. Hier staan academische en industriële ervaringen achter de concepten en inzichten. Vergeleken met de Tesla auto ontbreken grootschalige investeringen. Eind 2020 is nog vijf  jaar weg en niemand neemt de grote sprong, tenzij gedwongen. Wie springt er vrijwillig? Het wordt investeren in plaats van geld verdienen. Het zoeken is naar bemiddelde bewoners die het een uitdaging vinden om collectief het eerste experiment van energiepositief wonen in hoogbouw aan te gaan.

 

Mick Eekhout
Emeritus hoogleraar Productontwikkeling TU Delft
'Trekker' onderzoek ‘Energiepositieve hoogbouw’

 

bron Cobouw 21 oktober 2015

info Concept House Urban Villa

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl