Ontvang onze nieuwsbrief:

Innovatieconferentie Engineering Smart Cities of the Future

02 november 2015: ‘Smart Cities’ zijn interessant. Het onderwep is in de publiciteit gebracht door de ICT industrie. Aan de ene zijde maakt ICT ons leven wat efficiënter, maar de big data worden anderzijds ook gebruikt om ons private leven vast te leggen. Er is dus scepsis. Er is ook de individualisering van de digitale sociale media, die spontaniteit kunnen laten exploderen en een stad onbestuurbaar kan maken. Hoe ziet die toekomst eruit?


Innovatieconferentie Engineering Smart Cities of the Future

De huidige recessie veroorzaakt ondertussen al ruim zeven jaar een mineure tijd in de bouw. Het eind is nog niet in zicht en het is onwaarschijnlijk dat we ooit terug zullen keren naar de Gouden Tijd. Het ministerie van Economische Zaken beschouwt de bouwsector als in transitie; de maatschappij ondergaat ook veel veranderingen. Er zijn veel maatschappelijke invloeden op de gebouwde omgeving, ook onverwachte, als de gigantische vluchtelingenstroom uit het nabije Oosten. Andere invloeden gaan langzamer en kunnen we zien aankomen en daar tijdig op reageren. Digitalisering overkomt ons. Hoe gaan we er mee om?

Smart Cities bestaan uit drie hoofdingrediënten:
City, People en ICT Technology

In Nederland zijn we best tevreden met onze relatief overzichtelijke grote steden. Met onze planmatige opzet en ordelijkheid zijn onze Nederlandse steden in sommige opzichten een voorbeeld voor het buitenland. Voor architecten, stedenbouwers, infrastructuurontwerpers en landschapsarchitecten is Smart City een onderwerp dat ook hen overkomt. Maar onze integrale (alfa + beta + gamma) houding, die in de wetenschap als niet zeer specialistisch wordt gezien, kunnen we hier als koepeldenkers juist goed gebruiken. De ICT industrie die door middel van sensors het stromen van gas, water, licht, verkeer, voeding, drank, verkeer, riolering en dergelijke belooft efficiënter te kunnen maken, heeft zijn excessen in beveiliging en ‘Big brother is watching you’ situaties. Wij kijken als onafhankelijk ontwerpers enigszins sceptisch tegen deze zegeningen aan. Natuurlijk is het heerlijk om bijvoorbeeld files tijdig te kunnen vermijden door gebruik van slimme ICT oplossingen. Maar hoe intensief gaat deze digitalisering het gedrag van mensen beïnvloeden? En in hoeverre moeten we daarmee rekening houden bij het maken van nieuwe plannen en het uitvoeren van werken in de bouw?

Programma
De drie hoofdingrediënten: Cities, People en ICT technology van Smart Cities worden 's ochtends belicht door een aantal keynote lectures; in de middag zijn er vier parallelle sessies die dieper ingaan op ICT, Energy, Climate, Food, en Health, zonder welke gezonde steden niet kunnen bestaan.

De Nederlandse keynotes vanuit de architectuur worden gegeven door: Reinier de Graaf (OMA), Arjan van Timmeren (TUD/AMS) en Liesbeth van der Pol (DOK/vm Rijksbouwmeester). De dag wordt geopend door o.a. Stef Blok (minister voor Wonen en Rijksdienst).


Een interessante dag over de kwaliteit van de toekomstige stedelijke omgeving! U bent van harte welkom!

dag ma 2 november 2015
plek Aula TU Delft
tijd 10:00 -17:00u

toegang gratis 
aanmelden = verplicht via AcTI

programma 
info 
organisatie Mick Eekhout als lid van AcTI Netherlands Academy of Technology and Innovation.
AcTI is een platform/netwerk van gezaghebbende personen die betrokken zijn bij maatschappelijke, economische en culturele vraagstukken rond techniek, innovatie en maatschappelijke en economische toepassing van wetenschap en technologie. De vereniging heeft 80 leden uit bedrijfsleven, universiteiten en onderzoekinstellingen.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl