Ontvang onze nieuwsbrief:

Nieuw aangesloten: ID bouwen voor architectuur

WAD Archiefdepot Amsterdam
Pas Reform Center for Human Drug Research II Leiden Kasteel Drakensteyn Thomas Lohse

21 september 2015: Graag stellen wij nieuwe aangeslotenen aan u voor. Vandaag Thomas Lohse van ID bouwen voor architectuur, aangesloten bij Booosting sinds juli 2015.


Nieuw aangesloten! ID bouwen voor architectuur


Thomas Lohse (53) is in Duitsland opgeleid tot meubelmaker/timmerman en heeft in die functie lange tijd op de bouw gewerkt “Ik wil altijd graag weten hoe iets gemaakt wordt!”
Hij is ook architect en inmiddels 16 jaar in Nederland werkzaam. In die functie begonnen bij architectenbureau cepezed en aansluitend zo’n zeven jaar bij Bouwteam General Contractors. Nu adviseert hij bouwteams als zelfstandig directeur/oprichter van ID-bouwen van architectuur (ID) opdrachtgevers e/o bouwteams bij de realisatie van hun projecten. De meest toegevoegde waarde heeft ID om reeds in de ontwerpfase aan te sluiten om zo een vertaalslag te kunnen maken tussen PvE, budget en ontwerp en uitvoering
Lohse: “Ik regel alles en vorm de rode draad van ontwerp tot oplevering.” “Bauleitung” noemt Lohse dat nog steeds: “Een goed Nederlands woord bestaat daarvoor hier nog niet.” In Duitsland is Bauleitung een veelzijdige combinatie van directievoering (over esthetische en technische aspecten), bouwmanagement, kostenbewaking, planning en coördinatie. In Nederland is Lohse dan ook als uitvoerend architect nog steeds een unicum.
ID werkt bij voorkeur zonder hoofdaannemer. ’Het voegt niet veel toe, is dus een extra kostenpost en het biedt de opdrachtgever geen mogelijkheid tot vrije keuze van professionele uitvoerende partijen.”

 

Communicatie
Lohse ervaart vaak een tweedeling in leidende functies; enerzijds uitvoerende bouwvakkers met veel ervaring die een theoretische achtergrond missen en anderzijds hoger opgeleiden met weinig praktijkervaring. “Men begrijpt elkaar niet en er is weinig wederzijds begrip door het ontbreken van eenzelfde doel.” Deskundigheid en wederzijds respect is heel belangrijk. Tijdens het bouwproces kan je – ieder met zijn eigen, verschillende taken –alleen collegiaal en constructief problemen oplossen door goede communicatie.”


Kosten
Lohse heeft de indruk dat er vaak teveel aandacht uitgaat naar louter slimme inkoop van materialen. Hij vindt dat er veel meer winst valt te behalen door projecten goed te organiseren. Zo is bijvoorbeeld de bouwtijd bij CHDR2, een van zijn projecten, met vier weken ingekort door het werk simpelweg met de verschillende partijen beter op elkaar af te stemmen. Een betere communicatie in het team voorkomt ook faalkosten. Deze bedragen soms 15% en komen voor rekening van de opdrachtgever. “Ik probeer in elk project met het team een omslag te maken en de zaken anders te bekijken.”

 

Projecten
Lopend (oplevering eind 2015): directievoering nieuwbouw WAD Archiefdepot in Amsterdam.

 

Recent gerealiseerd:

•directievoering Center for Human Drug Research II Leiden

•uitbreiding Pas Reform Doetinchem
•renovatie werkpaleis Den Haag

•renovatie Kasteel Drakensteyn Lage Vuursche

Toekomst
Lohse: “De bouw is hard aan vernieuwing toe! Er zal echt meer beweging in de bouw moeten komen, met een nieuwe generatie architecten die weet hoe en waarmee je werkt. Het gebruik van duurzame materialen zal veel meer naar voren (moeten) komen. En Booosting is een inspirerend netwerk van mensen met veel ideeën, maar ook van mensen die ideeën realiseren. Dat vind ik spannend. Ik houd er van om verschillende disciplines aan elkaar te knopen en samen te vernieuwen!”

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl