Ontvang onze nieuwsbrief:

Nieuw aangesloten: EasyBrick

Stoyan Lazarov maakt een levensecht beeld van kneedbaar hout van Claudia Schiffer

15 september 2015: Graag stellen wij nieuwe aangeslotenen aan u voor. Vandaag Stoyan Lazarov van EasyBrick, aangesloten bij Booosting sinds april 2015.


 

Nieuw aangesloten! EasyBrick


Na een carrière als Hotelmanager in prominente hotels in Bulgarije woont en werkt Stoyan sinds 1990 in Nederland. In Nederland heeft hij zijn kunstzinnige kwaliteiten ontdekt en is hij gestart als beeldend kunstenaar en docent Beeldende Vormgeving in het voortgezet speciaal onderwijs. Stoyan werkt het liefst met natuurlijke materialen als keramiek, steen, metaal en hout. Met trots vertelt hij dat hij een nieuwe techniek met kneedbaar hout heeft ontwikkeld waarmee hij levensechte beelden van beroemdheden maakt. Hij werkt 1 à 2 jaar aan een beeld en “als Naomi Campbell binnenkort af is, wil ik het aanbieden aan verschillende wereldmusea en Madame Tussaud”. Andere look-a-likes zijn Arnold Schwarzenegger, Claudia Schiffer, Johan Cruijff en natuurlijk de Bulgaarse ex-voetbalbalspeler Hristo Stoichkov.

 

duurzaam innoveren
Stoyan Lazarov (Bulgarije – 1957) is altijd druk met innoveren, in Nederland en het buitenland. Zo is hij nu in Duitsland bezig met het doorontwikkelen van ultralichtbeton met geëxpandeerd glas. In Nederland ook bekend als Warmbeton. “In Duitsland is deze ontwikkeling al wat verder. In NL loopt men vaak een beetje achter met innoveren.”
Zijn volgende ontwikkeling is een bouwelement met een warmtewerend schild met ultrahoog isolerend vermogen (Rc > 10 m2K/W). “Ik verwacht dat de isolatie-eisen van het Bouwbesluit verder zullen stijgen en daarom streef ik naar dubbele waarden: een geveldikte van 25 à 30cm met 2x het vereiste isolerend vermogen (Rc>10).” Ook al vindt hij dit eigenlijk een onzinnige hoge eis “want een RC-waarde boven 2,5 is namelijk niet effectief.” Van deze kant-en-klare elementen (3m x1,5m) kan eenvoudig een huis met een traditionele gevel worden gemaakt.

 

EasyBrick
Stoyans huidige innovatieve onderneming heet EasyBrick, naar de door hem ontwikkelde stapelbare baksteen met een trapezoïde vorm. “Ik was van plan mijn eigen duurzame huis te bouwen en ontdekte dat de huidige technieken en processen niet zo duurzaam en veilig zijn. Ik heb een grote baksteen ontwikkeld die aan de buitenkant traditioneel is, maar aan de binnenzijde smal en driehoekig is.” Dit geeft betere waarden van de warmtegeleidingcoëfficiënt (λ) en warmteweerstand (R-waarde). Samen met het hittebestendig isolatiemateriaal perliet, ontstaat een goed isolerende en duurzame gevel. Producent Wienerberger is enthousiast over productie, maar pas vanaf 100.000 stenen. Stoyan houdt zich aanbevolen voor een groot project, om EasyBrick te kunnen toepassen en haar werking te bewijzen. EasyBrick is genomineerd voor de beste duurzame bouwinnovatie van Nederland op Provada 2014 (Duurzame Innovation Pitch).


 

Tips voor de Nederlandse bouw?
“In de laatste 100 jaar maakten de mensen grote stappen en vooruitgang in vele sectoren – van electriciteit, transport, communicatie, ruimtevaart tot en met microchips en gen- en nanotechnologieën. Opmerkelijk is dat een ontwikkeling in duurzaam bouwen zeer traag verloopt. Dat is positief voor innovators en jong talent, voor hen zijn er ontelbare kansen om de processen in de bouw te moderniseren en te sversnellen.” Vanuit zijn internationale werkveld noemt Stoyan een aantal duurzame technologische ontwikkelingen en aandachtspunten:
1.  Koudgebakken baksteen. Zeer sterke reductie van productie- en energiekosten door bakken op 25 ipv 1000°C. 2. Ontwikkeling warmtebesparende en isolerende materialen, van natuurlijke en niet milieubelastende samenstelling en 3. 3D gebouwprinten


Waarom Booosting?
“Het is moeilijk om solo-innovator te zijn. Je bent afhankelijk van een ander, hebt het productieproces niet onder controle en subsidies voor ontwikkelingen krijg je alleen als een innovatie daadwerkelijk op de markt komt. Het Booosting–idee is prachtig: een netwerk van bouwinnovatoren met verschillende achtergrond in één platform. Zo’n netwerk versnelt het proces in de bouw en draagt bij aan innovaties.”

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl