Ontvang onze nieuwsbrief:

Vooraankondiging 1 - Symposium Pioneers of the Past Professionals of the Present

   De huizen van Abbé Pierre - Jean Nouvel

01 maart 1996: In Nederland zijn we niet bepaald verwend met prototypen. De pogingen van Shell, DSM en Fokker in de jaren zestig waren buitengewoon interessant, maar luidden eveneens met het experiment ook de beëindiging van de ontwikkeling in. Het is nu 30 jaar later.


Vooraankondiging 1 - Symposium Pioneers of the Past Professionals of the Present

De massawoningbouw is voorbij. De aanbodmarkt is een vraagmarkt geworden. De bewoner wordt als een volwassen consument beschouwd. Maar tegelijkertijd treedt gezinsverdunning, dubbele vergrijzing en herintreding op. De nieuwbouw voor zwakke partijen in de markt, zoals asielzoekers, ouderen en minder valide mensen is onbetaalbaar. De roep om een anders georganiseerde bouwproductie of een product uit een andere sfeer wordt regelmatig gehoord. Flexibiliteit, aanpasbaarheid, kwaliteit, hergebruiksgericht bouwen, variatie, duurzaamheid, levensduur en concurrerende prijzen zijn volgens deskundigen de 'nieuwe' sleutelwoorden.

Tijd voor nieuwe prototypen?

Wij hebben het plan opgevat om de geschiedenis van het prototype als exemplaar van een vernieuwde bouwwijze en een aangepaste woonvorm te laten herleven en te voorzien van een commentaar dat past in deze tijd. Een confrontatie met de pioniers van het jonge verleden waarin opmerkelijke pogingen zijn ondernomen om het tij te keren. Deze pogingen genieten nog steeds veel aanzien en respect bij hen die vandaag de dag de moed niet hebben laten zinken en met onverschrokken ijver nog immer en steeds opnieuw een onderneming opzetten om tot een bevredigend resultaat te komen. Juist in een tijd die wordt gekenmerkt door een onverbloemde vraag naar betaalbare, aanpasbare en duurzame woningen voor nijpende doelgroepen, lijkt een bezinning op wat was en een kennismaking met wat is bijzonder zinvol. Want we zijn hardleers, onwetend en naïef: zonder historisch besef stappen we keer op keer in -zo lijkt het- een experiment dat na enige tijd een geruisloos einde vindt in de collegedictaten van de universiteit of in het gunstigste geval het stadium van prototype haalt en daarmee zeer waarschijnlijk wordt bijgezet in de annalen van de industriële bouwwijze, die als de tijd er rijp voor lijkt door steeds wisselende partijen wordt aangeprezen als toekomstig heil.

• Ontwerpers van interessante bouwwijzen, ontwikkelaars van bijzondere woningen en van historische exemplaren timmeren niet aan de weg.
• Het antwoord dat mondjesmaat wordt gegeven als antwoord op een permanente vraag naar elegante huisvesting is weinig verbreid.

• De casestudies zijn vaak gekleurd of verkleurd terwijl de authentieke gegevens nog te achterhalen zijn bij degenen die verantwoordelijk waren voor de ontwikkeling.

• Tegenwoordige pogingen worden zelden in verband gebracht met de historische exemplaren.

 

Dat willen we veranderen.

Daartoe organiseren wij een bijeenkomst.

Een symposium met de pioniers en de professionals.

Reserveer deze dag,

als de toekomst van het prototype U iets doet!

 

dinsdag 25 juni 1996

9:30-17:30 uur

in het vernieuwde auditorium van de TU Eindhoven

programma

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl