Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Glasbijeenkomst Pieterman Hardglas

   Jan Westra (li) en Eric Vreedenburgh

02 april 1996: Na het eerste kopje koffie en een inleidend verhaal van Arno Al, verkoopleider van Pieterman Hardglas, begonnen we aan een rondleiding door de fabriek.


Verslag Glasbijeenkomst Pieterman Hardglas

Van een helder idee naar de harde werkelijkheid


Hier werd ons door medewerkers van het bedrijf uitgelegd wat de werkzaamheden van Pieterman Hardglas zijn. Het halffabrikaat floatglas, 3-19mm dik, wordt in deze goed geoutilleerde fabriek verwerkt tot o.a. isolatieglas en hardglas. Aan het laatste ontleent Pieterman een deel van zijn naam. Het glas wordt m.b.v. computers zo optimaal mogelijk gesneden en grotendeels machinaal samengevoegd tot isolatieglas voorzien van afstandshouders en dichtingen. Bij de produktie van hardglas kunnen en moeten tal van bewerkingen voor het harden worden uitgevoerd. Zo moet het glas eerst worden afgescherpt om te voorkomen dat er tijdens het harden breuk optreedt. Verder zijn er allerlei soorten bewerkingen mogelijk, zoals polijsten, gaten boren, ingewikkelde figuren zagen en glas voorzien van zeefdrukken voor logo's en rasters. Na al deze handelingen gaat het glas de hardingsoven in waar het in ongeveer twee minuten thermisch wordt gehard in een nauwkeurig gecontroleerd proces, zowel voor als tijdens en na het harden.

Aansluitend op deze rondgang werden enkele lezingen gehouden, die werden ingeleid door Jan Westra: 'Het is erg merkwaardig, dat glas ondanks EPN en Bouwbesluit nog bestaat. Was het nu pas uitgevonden, dan zou het waarschijnlijk worden afgekeurd'.

Arno Al vertelde over het in 1949 opgerichte bedrijf, dat op het moment 70 medewerkers in dienst heeft en als hoofdactiviteiten de produktie van gehard veiligheidsglas, isolatieglas en brandwerend glas heeft. Hij benadrukte nog maar eens, dat gehard glas niet 5x harder is, maar 5x sterker. De naam Pieterman Hardglas zou dus eigenlijk in de toekomst Pieterman Sterkglas moeten worden. Vervolgens werd door de directeur van het bedrijf, Brit Verhagen, gesproken over de bedrijfsfilosofie, berust op de MANS-filosofie (Management Arbeid Nieuwe StijI), waarvan Deming de grondlegger is. De MANS-filosofie omvat het hele bedrijf, met als kenmerken verbeterde onderlinge samenwerking, hogere produktie en betere kwaliteit. Kwaliteit kan pas worden bereikt, als het hele proces onder controle is. De kracht van dit proces ligt niet alleen bij het management, maar bij alle medewerkers.

Dhr Verhagen sloot zijn verhaal af een tweetal stellingen:

1) Werk nooit te hard, maar werk optimaal

2) Wij dienen te leren niet meer te werken, maar ons meer te richten op goed afstellen, bijstellen, controleren en communiceren.

Spreker drie was Just Renckens, docent aan de TU Delft en auteur van het binnenkort te publiceren boek 'Gevels & Architectuur'. Hij gaf een illustratief verhaal aan de hand van een serie dia's over de toepassing van glas in de bouw, genaamd 'Kiezels voor de industrie'. Hieruit bleek dat glas een veelomvattend begrip is: glas is emotie, transport, licht, transparantie, reflectie, kunst, illusie en zelfs constructie en innovatie. Het enige probleem van glas is eigenlijk dat het bros is en zonder waarschuwing kan bezwijken. Daarom is een grote veiligheidsfactor noodzakelijk.


Voorafgaand aan de vierde lezing luidde Jan Westra de pauze in: 'Er is nu maar één glas waar je aan kunt denken.' Deze tegenlezing werd verzorgd door vormgever/kunstenaar Koos Flinterman. Hij stelde zichzelf de volgende vraag: 'Wat boeit er nu zo aan glas?'. Aan de hand van een diaserie over glazen kunst- en gebruiksvoorwerpen, probeerde hij hierachter te komen. Zijn fascinatie is wanneer het materiaal niet met de maker op de loop gaat, maar wanneer hij het materiaal naar zijn hand weet te zetten. De drie O's van Booosting (Ontwerpen, Ontwikkelen en Onderzoeken) zijn zeker ook op glas van toepassing. De mogelijkheden van glas lijken Onbeperkt.

Edwin de Ferrante & Ronald Peters
Afstudeerders TUD Bouwtechnologie
bij Archipel Ontwerpers te Den Haag

 

Aankondiging Glasbijeenkomst Pieterman Hardglas

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl