Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag bedrijfsbezoek Kalkzandsteenfabriek Hoogdonk in Liesel

15 maart 1996: Er zijn niet veel fabrieken waaraan je al in de verte kunt zien hoe de afgelopen winter is geweest. Wel als je de kalkzandsteenfabriek Hoogdonk nadert vanuit het Brabantse land. Een maisveld vol met pallets kalkzandsteenblokken wachten op de lente. Tussen huizenhoge rijen blokken staat een tent waar aan ongeveer 20 Booostingleden de laatste stand van zaken in de kalkzandsteenindustrie getoond zal worden.


Op de set bij CVK

Nadat deze leden door middel van een spotprent was verteld dat ze hun hoofd eens uit het zand zouden moeten trekken als ze zich met produktontwikkeling wensen bezig te houden (CVK is nog niet zo lang aangesloten bij Booosting), volgde een rondleiding door de fabriek. Nou ja fabriek, meer een set voor een thriller met Jean-Paul Belmondo of een andere held uit de film-noir. Een enorme plas water van peilloze diepte waar een grijper telkens 5 ton fossielen en zand naar boven haalt, inclusief een lijk natuurlijk. Waarna een achtervolging begint over eindeloze transportbanden: Belmondo ontsnapt door in een mixer te duiken waar zand en kalk worden gemengd en juist voordat de hydraulische pers zich sluit om weer 20 elementen te vormen, glipt de gangster weg door op een trillingsvrij treintje vol waalformaat te springen. Hij weet zijn tegenstanders een autoclaaf in te lokken die zich vervolgens sissend sluit om vellingblok tot keiharde steen te koken. Een gillend volledig geautomatiseerde vormzaag overstemt geweerschoten van een rivaliserende bende VNC-betonboeren die zich schuilhouden russen drie maanden productie roze gevelsteen. Nadat we in een gescheurd kalkzandsteenblok nog meenden de gefossilleerde resten te ontwaren van een onwillig Booostinglid, keerden we terug naar de demonstratieruimte.

Hier vonden we in het midden een kalkzandsteen gebouwtje in permanente staat van afbouw, met daaromheen allerlei produkten die kalkzandsteen maken tot een industrieel produkt. Van isolatieplaten tot reparatiemortels (?), maar vooral veel handige beugeltjes, klemmetjes, ankertjes en ander ijzerwerk dat in combinatie met kalkzandsteen bijna een basis vormt voor een bouwsystematiek van fundering tot dak (waar blijven de dakpannen van kalkzandsteen?) Zo'n beugeltje dat een randkist van een breedplaatbetonvloer vasthoudt, briljant!

Dhr Ongering leidde ons door het verhaal kalkzandsteen: vanaf de start in 1906 via gestapelde gebouwen van 17 verdiepingen in Keulen en onwillige bouwpartners die de succesvolle op-maat-elementen helemaal niet zagen zitten, naar een oproep aan Booosting om maar eens te komen vertellen hoe het dan wel moet met kalkzandsteen.
Vervolgens bracht dhr Berkers van het RCK ons op de hoogte van de laatste onderzoeksresultaten die moeten leiden tot complete gevelelementen van kalkbetonpuinsteen.
Nico Hendriks, die in de tegenlezing vóór was, wist door middel van een op een muziekstuk gelijkende grafiek aan te tonen dat de broer van Schubert allang wist dat kalkzandsteen bij een gevellengte van minder dan 8 meter zeker niet zou scheuren. Vooroordelen over het materiaal werden met geheime formules voor eeuwig uit de wereld geholpen en wie dat niet wilde aannemen, werd uitgenodigd om zich op de TU Eindhoven door wetenschappelijk bewijs alsnog te overtuigen.
Uiteindelijk eindigde de avond zoals dat bij de Zuid-Nederlandse Booosting bedrijven gebruikelijk is, gezellig met een goed glas wijn en een voortreffelijk buffet.

Henk van Laarhoven

algemeen bestuurslid

 

 

 

Aankondiging bedrijfsbezoek CVK Kalkzandsteen

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl