23 juni 2015: Tektoniek organiseert op zondag 16 augustus in Artis een workshop waarbij u de nieuwste mogelijkheden met flexibele malsystemen zelf kunt ervaren en uw eigen betonnen element kunt maken.
Tektoniek-workshop Flexibele malsystemen in Artis
De Tektoniek workshop Flexibele malsystemen is onderdeel van het ISOFF-symposium (Amsterdam, 16-18 augustus). Dit symposium wordt georganiseerd in samenwerking met en parallel aan het IASS-symposium Future Visions (Amsterdam, 17-20 augustus) dat wordt georganiseerd door de International Association for Shell and Spatial Structures IASS en het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI).
Laptop mee
Deelnemers dienen zelf een laptop mee te nemen met daarop geïnstalleerd de programma’s Rhinoceros (Rhino 5) en Grasshopper. Download gratis trial Rhino en Grasshopper. Hier zijn ook enkele videohandleidingen te vinden. Er is geen Wi-Fi aanwezig in de workshopruimte.
Workshop 1: Dubbelgekromde panelen
Deelnemers maken een betonnen constructie bestaande uit een aantal panelen. Ze maken daarbij gebruik van een herbruikbare flexibele mal, die onlangs is ontwikkeld aan de TU Delft.
Workshop 2: Vacuumatics
Frank Huijben ABT
Deelnemers maken een topologie-geoptimaliseerd object in beton. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zogenaamde vacuümconstructies (vacuumatics). Twee benaderingen zijn mogelijk:
1. Van een mock-up (hout of piepschuim) wordt een betonnen replica gemaakt met behulp van een vacuumatic contramal. De vacuumatic contramal bestaat voornamelijk uit los zand dat in een plastic omhulling vacuüm wordt gezogen.
2. Een betonnen object wordt gemaakt door een vacuumatic mal te gebruiken als een min of meer ‘traditionele’ bekisting. De vorm van de mal wordt bepaald door losse objecten binnen in de vacuumatic mal te plaatsen en/of de vacuumatic mal met de hand in de gewenste vorm te ‘kneden’.
Workshop 3: Recyclebare tijdelijke mal
Arno Pronk en Arjen Seffinga (TU Eindhoven)
Deelnemers maken een continu vlak bestaande uit enkele betonnen elementen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van recyclebare tijdelijke mallen van polycarbonaat. Deze worden gevormd door een aanpasbare mal die recent is ontwikkeld aan de TU Eindhoven.
dag zondag 16 augustus 2015
tijd 10:00 – 18:00 u
plek ochtend Muziekgebouw aan ’t IJ
plek middag Artis Amsterdam
kosten €100 (incl. toegang zoo/borrel, excl. lunch/vervoer/parkeren)
aanmelden uiterlijk 31 juli o.v.v. ISOFF Tektoniek Artis
afmelden uiterlijk 9 augustus
gratis deelname Motiveer in een paar regels waarom u wilt deelnemen en wat volgens u de meest kansrijke toepassingsmogelijkheden voor flexibele malsystemen zijn in de nabije toekomst. Like ons op Facebook, meld u aan voor het evenement en plaats ook uw motivatie. De uitslag wordt begin augustus aan een aantal gelukkigen bekend gemaakt.
info
Arno Pronk TU/e 06250 80151
Coen Smets Cement&BetonCentrum 07320 32048
programma
10:00 ontvangst in Muziekgebouw aan ’t IJ
10:30 lezingen flexibele malsystemen in Nederland
door Sebastiaan Boers, Peter Eigenraam, Roel Schipper, Frank Huijben, Karel Vollers, Arno Pronk
12:30 naar Artis, aansluitend lunch
13:30 workshopinstructies door Peter, Roel, Frank en Arno
14:15 drie parallelle workshops
17:30 borrel