Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Booosting Branchevreemd bij IHC Studio Metalix

In het dok van IHC Merwede wordt een nieuwe cutterzuiger gebouwd
 Productie Desert Bloom voor MGM Las Vegas Stalen deel van Desert Bloom Koud vervormen van staal

04 juni 2015: IHC Studio Metalix is onderdeel van Royal IHC en realiseert wereldwijd architectonische projecten. Zij implementeert innovaties in het ontwerp en bouwproces en koppelt op unieke en praktische wijze per project de betrokken architecten, kunstenaars en technici. Grote staalplaten tot wel 50mm dikte kunnen 3D vervormd worden.


Verslag Booosting Branchevreemd bij IHC Studio Metalix

 

2 juni ging Booosting weer eens “vreemd”. Dit keer met de scheepsbouwindustrie. Booosting Branchevreemd activiteiten bieden de unieke gelegenheid te leren hoe architectuur en design gemaakt worden.

 

Hans de Klerk van IHC Studio Metalix gaf ons een kijkje op de werf en de diverse bewerkingsprocessen van staal zoals het snijden, walsen en persen van dik staal. Staal wordt al jaren toegepast in de bouw maar al veel langer in de scheepsbouw. De bouw kan veel leren van scheepsbouwers als IHC. Hun kennis van staal en de complexe bewerkingen en mogelijkheden daarvan, kunnen breed toegepast worden in de bouw.


Stalen bloemen
Op dit moment is IHC Studio Metalix druk met de fabricage en opbouw van zestien stalen bloemen van 15 tot 20 meter hoog. Één bloem bestaat verschillende losse stalen platen van 25mm dik. Eerst worden de platen bij IHC Metalix genest en uitgesneden. Voordat de plaat wordt vervormd worden alle “blaadjes” van de bloem er eerst uitgesneden. Het vervormen van de staalplaat is puur vakmanschap. Slechts vijf mensen hebben binnen IHC de gave om op hun gevoel en inzicht de platen op de juiste manier te walsen en te persen om zodoende de juiste vervorming te krijgen. Zij weten precies hoe ze om moeten gaan plaatspanningen en de vervormingen die optreden bij het drukken en uitzetten van de plaat. Dit alles met een nauwkeurigheid van 3 tot 5 millimeter.

Deze enorme stalen bloemen worden in opdracht van Amerikaanse bedrijf MGM gemaakt en krijgen als bestemming een nieuw te bouwen stadspark aan “The Strip” in Las Vegas. Alle bloemen worden op dit moment in elkaar gezet bij IHC om te kijken of alles in elkaar past. Met tientallen takels worden de bloemen geassembleerd. Hierbij werkt men van onder naar boven om zodoende de platen goed tegen elkaar aan te kunnen drukken waarbij afwijkingen meteen gecorrigeerd worden. Als alles past wordt het weer afgebroken en gaat het in 40ft containers op transport naar Las Vegas.

Tijdens de rondleiding op het terrein kregen we een goede indruk van de verscheidenheid aan grote stalen onderdelen die IHC fabriceert voor de bagger- en offshore industrie. Voor de kant wordt op dit moment een schip afgebouwd dat gespecialiseerd is in het leggen van grote pijpleidingen op de diepzeebodem en in de enorme scheepshal wordt hard gewerkt aan een nieuwe cutterzuiger. Verder kregen we een kijkje bij de automatische snijtafels en bij de enorme pers en walsmachines waar grote stalen platen hun 3D-vervormingen krijgen.

De presentaties van Rene Sangers (Maxwan architects+urbanists) en Marcel Vroom(MVAVD) toonden de prachtige mogelijkheden van 3D-vervormd staal voor prachtige daken van bushaltes in resp. Rotterdam en Emmen.

 

Kortom, een zeer leerzame, prettige middag!

Maurits van Waardenberg
penningmeester

 

 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl