Ontvang onze nieuwsbrief:

VMRG Bright Inspirations 3 van Joost Heijnis: Wolk

Bright Line van Joost Heijnis
Joost Heijnis (foto: Leon van Woerkom)

23 maart 2015: VMRG Bright Inspirations - column 3 van Joost Heijnis voor Gevelbouw nr 1-2015.


Wolk

Alles is omgeven door wolken tegenwoordig. Geen mistige flarden verdampt water, maar wolken bestaand uit nullen en enen. The cloud. Zonder ben je out naar het schijnt. Online samenwerken, data delen, parameters sharen, twentyfourseven. Het lijkt ook allemaal in het Engels te moeten. Dat is op zich al verdacht. Zet de radio maar aan en deze termen vliegen je om de oren. Op de een of andere manier heb ik het gevoel dat we hier collectief aan het doorslaan zijn. Dat kan nog leuk worden.

Zouden mensen zich prettiger voelen door alleen maar digitaal te communiceren? Feit is dat mensen veel meer durven te zeggen via een digitale omgeving dan in een gewoon gesprek maar de vraag is of dat nu echt wat oplevert. Bovendien lijkt het er op dat hele volksstammen lijken te geloven dat wanneer 
iets in de computer staat het ook daad- werkelijk waar is.

Nee, geef mij dan maar een ouderwetse ontwerpteam vergadering in plaats van een cloud. Met koffie, agenda’s en schetsrollen. Desnoods automatenkoffie. Maar in ieder geval met mensen. Geloof me. Er ontstaan eindeloos veel spraakverwarringen door e-mails, laat staan door louter informatie delen in een anonieme data-achtige omgeving. Ik heb niets tegen vooruitgang, maar dan moet je er ook echt op vooruit gaan.

Dus wat mij betreft, get of cloud number seven en ga weer gezamenlijk ontwerpen en ontwikkelen. En gebruik daarbij vooral uw gezonde verstand voordat u naar allerlei tools grijpt. Eerst maar eens uit de cloud en in de crowd.

 

Joost Heijnis
projectleider architectenbureau cepezed
voorzitter Booosting

 

Deze column is verschenen in Gevelbouw 1-2015 van VMRG

Overzicht van alle columns

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl