Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag fabrieksbezoek RC Aluminium in België

Hans Reiijmers (2e re), Anton Tapper (3e re)

15 april 1999: Remy Claeys Aluminium (RC) heeft drie poten: Extrusie, Gelaste buizen en RC System.


Verslag van het fabrieksbezoek bij Remy Claeys Aluminium te Lichtervelde (België) 

De 3 poten van RC Aluminium:

Extrusie (40% van de omzet)
De extrusiepersen in Lichterveld kunnen álle gewenste profielen maken, van lichte bouwprofielen tot zware profielen voor industrie en transport. Er zijn zo’n 6000 soorten matrijzen op voorraad.
Gelaste buizen (30%). RC is marktleider op het gebied van naadloos, hoogfrequent gelaste buizen. Hier geen complexe vormen, maar zeer nauwkeurige buizen, tot 0,7 mm dun. Voor toepassingen in medische, sport- (land)bouwsector, als airconditioning, afstandshouders, een biljartkeu of een zeilmast voor de Whitbreadrace.
RC System (RCS) (30%). RCS zorgt voor de ontwikkeling, verkoop en distributie van aluminium systemen voor de bouw. De R&D-afdeling ontwikkelt in samenwerking met constructeurs en architecten nieuwe producten.

HBO-Gevelopleiding
Hans Reijmers, projectmanager bij RCS wijst op de énige manier die de ontwikkeling van een nieuw product mogelijk maakt: praten. In een zo vroeg mogelijk ontwerpstadium moeten ontwerper en industrie op een gelijkwaardig niveau en met gelijke inbreng samenwerken en concluderen of een voorstel maakbaar is. Hij toont een heel scala aan ontwerpfouten, waar RCS oplossingen voor heeft moeten bedenken. Uit angst voor represailles van de ontwerper kunnen we nu helaas geen van de getoonde voorbeelden plaatsen.

Er is volgens Reijmers een grotere kans op betere gevelproducten na de volgende veranderingen:

*architect bijscholen in materialenkennis en meer bewust laten worden van de consequenties van zijn ontwerp. *Verantwoordelijkheden duidelijk vastleggen voor de beoordeling van bouwkundige aansluitingen.

*Techniek niet opofferen aan commercie.

*Bewustwording creëren bij opdrachtgevers van architecten.

*Gevelbouwer moet nee durven zeggen tegen foute ontwerpen en in staat zijn de aannemer te dwingen om volgens gestelde kwaliteitsgarantie te werken, hem desnoods kunnen verbieden te shoppen.

*Inkoopbeleid van de aannemer moet op kwaliteit en niet op prijs gericht zijn.


Dé oplosing ligt volgens Reymers in het samenbrengen van de enorme hoeveelheid beschikbare technische kennis, daarom wil hij zo ontzettend graag een HBO-opleiding voor de gevelbranche starten. Maar niet iedereen is ervan overtuigd dat dat gevelproblemen voorkomen zal.

Lego en Mecanoo
Anton Tapper, directeur van geveladviesbureau Façade tot slot. Geen tegenlezing maar een relaas over de kwaliteitsproblemen in het bouwproces: ‘LEGO past niet in MECANOO’. ‘Veel fouten worden gemaakt in aansluitingen op bouwdelen. We spreken niet goed met elkaar, er ontbreekt veel kennis. Te late gunning, te late aanbesteding’. En ga zo maar door. Tapper vindt dat de manier van aanbesteden moet wijzigen. De gevel moet meer een strategisch product worden en geen hefboomproduct zijn. De aansprakelijkheid moet veranderen om de macht van de aannemer te verminderen. Alleen een gezamenlijke wil om tot een goed product te komen en overleg in een vroegtijdig stadium kunnen oplossingen bieden. In de discussie wordt daarom gepleit voor een duidelijk bestek met veel helderheid over de wensen: ‘Weg met het prestatiebestek’.

Na een meer dan formidabele avondhap in een ‘kot op d’n hoek’ pakken we verbluft de bus terug naar de verzamelplek in Breda en praten nog ‘ns wat over de onderwaardering van de gevel.

Jolanda Steenhouwer
coördinator Booosting

 

Aankondiging fabrieksbezoek RC Aluminium

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl