Ontvang onze nieuwsbrief:

Jos Lichtenberg over de beëindiging Building Technology en opheffing Building Production Technology

Jos Lichtenberg

18 juni 2013: De mastertrack Building Technology / TU Eindhoven stopt. Voor Jos Lichtenberg, hoogleraar produktontwikkeling aan deze opleiding, is het stoppen van de master is een onbegrijpelijke beslissing. Hij betreurt het zeer dat er voorafgaand aan deze beslissing geen debat met de betreffende staf is gevoerd. "Het kwam voor mij en medewerkers volslagen uit de lucht vallen."


TU Eindhoven stopt met mastertrack Building Technology


In Eindhoven verdwijnt de Booosting relevante mastertrack Building Technology. Voor buitenstaanders moeilijk te bevatten wat dit betekent. Daarover is debat gevoerd, intern en op straat, waarbij ik een totaal ander standpunt inneem dan de decaan die steeds geruststellende geluiden heeft laten horen. Met mij zijn veel bedrijven, collega’s, branches, organisaties, studenten e.a. teleurgesteld en buitengewoon bezorgd.


Wat er gebeurt is namelijk dat de maakwereld en ontwerpers verstoken zullen gaan blijven van de 45 studenten die gemiddeld per jaar afstudeerden en, ook in deze tjjd, naadloos een baan vonden. Dat zegt iets over de behoefte. TU Delft heeft ook Building Technology, is groeiend maar is nog kleiner dan de Bouwtechniekopleiding in Eindhoven. Dat heeft overigens met afspraken over de rolverdeling in het verleden te maken waarbij Eindhoven zich op techniek zou richten.


Bij bouwtechniek denken velen aan mooie, goed functionerende en realiseerbare details. Dat is niet onwaar, maar het ontwerpen van een waterdicht detail is in onze ogen een basisvaardigheid. In Eindhoven zetten wij in op nieuwe grensverleggende technologie, maar ook op competenties om innovatieprocessen binnen bedrijven of samenwerkingsverbanden te kunnen organiseren en leiden.


Juist nu de bouwwereld behoefte heeft aan jonge mensen die zijn voorbereid op de noodzakelijke en onvermijdelijke transitie, wordt daar de stekker uitgetrokken. Er blijven wat vakken bestaan, maar die zijn verspreid over verschillende andere masters. Daar zit ook techniek in, met name in ‘Building Physics and Systems’ en in ‘Structural Design’. Echter,  een bouwfysicus met een keuzevak productontwikkeling, blijft een bouwfysicus en is geen productontwikkelaar. Een constructeur is ook gericht op een zeer specifieke rol.


Het beëindigen van de master Bouwtechniek is door Mick Eekhout een historische fout genoemd. Ondanks alle tegenstand dendert de trein echter door en is het verdwijnen van de master Building Technology inmiddels een fait accompli.

Eindhoven bevestigt nu met de resterende masters het oude rollenspel in de bouw, terwijl de bouwwereld nu uitgerekend in deze tijd grondig door elkaar wordt geschud. Als het stof is neergedwarreld hebben we met andere stakeholders te maken. Wie die gaat opleiden is voor mij een vraag. Er zijn inmiddels wel geluiden dat anderen in dit gat willen springen. Dat wens ik de bouw en Booosting van harte toe.


Jos Lichtenberg
Oud-voorzitter Booosting

 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl