Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Kajima Europe: de veelzijdigheid van een Japanse contactor

21 juni 2001: Als we met Booosting op bezoek gaan bij een aannemer en onder andere gaan praten over beton dan moet er toch wel iets bijzonders aan de hand zijn. En dat bleek ook zo te zijn tijdens het bezoek aan het grootschalig gerenoveerde Lucent-gebouw te Hilversum.


De veelzijdigheid van een Japanse contractor

Prof. Bennenk (TUE) gaf in zijn openingslezing, die klonk als een spannend jongensboek, aan wat er met zelf verdichtend beton bereikt kan worden. Het is daarin mogelijk zeer fijne detailleringen aan te brengen. Bovendien kunnen onwaarschijnlijke sterktes met zelfverdichtende betonkwaliteiten bereikt worden, tot specifieke sterktes in de buurt van staal toe!! De techniek is door Kajima in Japan ontwikkeld maar neemt nu juist in ons land een grote vlucht.

Vervolgens gaf Ed de Roo een beeld van de organisatie van Kajima. Het moederbedrijf Kajima Corporation legt zich vooral toe op het ontwikkelen, ontwerpen en bouwen voor derden en is met een jaarlijkse omzet van ca. 30 miljard gulden wereldwijd actief. Interessant is daarbij dat zij in eigen huis nieuwe bouwtechnologieën en -producten ontwikkelt om die vervolgens zelf in de gebouwde omgeving toe te passen, oftewel industrieel bouwen in de praktijk. R&D is dan ook core-business voor Kajima.
Kajima werkt in Europa vooral voor internationals als bijvoorbeeld Lucent, Sony en Mazda. Voor een aantal opdrachtgevers werkt Kajima wereldwijd, vandaar dat het bedrijf hiervoor mondiale accountmanagers heeft. Kajima is in Nederland nog beperkt vertegenwoordigd maar wil verder groeien in ons land. Momenteel richt zij zich vooral op het projectmanagement en besteedt de aangenomen projecten vrijwel geheel uit, waardoor grote projecten aangenomen worden. Het Lucent-gebouw in Hilversum is hier een voorbeeld van.

In dit grootschalige herinrichtingsproject is een nieuwe kantoorconcept ingevoerd dat in een uitgebreide rondleiding door het enorme gebouw bekeken is. De architect Jan Elissen van Saarberg & Van der Scheer Architecten lichtte toe dat met het ontworpen T-vormige kantoorinrichtingsconcept dat inventief gebruik maakt van schuifdeuren, een maximum aan werkplekken per m2 gerealiseerd kan worden. Daarbij laat dit concept zich in vrijwel elk willekeurig kantoorgebouw optimaal inpassen.


Dit vormde een dankbaar aangrijpingspunt voor de slotspreker Rainer Bullhorst. Want wat is de speelruimte die je als architect moet hebben om een zo goed mogelijk gebouw, zowel uiterlijk als innerlijk, te realiseren. Hoewel Rainer zichzelf als Booostinglid diskwalificeerde om een tegenlezing te geven, bleek hij nochtans uitstekend in staat een stevige discussie te forceren tussen de ca. 40 aanwezigen over de rol en verantwoordelijkheden van architecten en opdrachtgevers bij al dan niet gezichtsbepalende gebouwen.
Inclusief de aangeboden borrel vormde dit een uitstekende afsluiting van een zeer interessante bijeenkomst.

Harm Boomsma
Algemeen bestuurslid

 

Aankondiging Kajima: Internationaal, industrieel en innovatief bouwen

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl