Ontvang onze nieuwsbrief:

Construeren met Karton - Licht & Luchtig

 links: Chris Wattel Nils Jan Eekhout "De trekstang in de kartonbuis is van buitenaf te stellen." Prille liefde tussen beton + karton. Hans Köhne (li) + Taco van Iersel.

07 juni 2010: Verslag van het gecombineerde bedrijfs- en projectbezoek 'Construeren met Karton" bij Octatube Space Structures van donderdag 27 mei jl. brengt karton en beton dichter bij elkaar.


Booosting aangeslotene Octatube heeft onlangs het eerste permanente gebouw opgeleverd met een kartonnen constructie. Een goed excuus om weer eens te kijken hoe het met de positie van karton in de bouwwereld gaat en daarom bezocht Booosting op 27 mei Octatube en het RingPass project. 

 

Octatube heeft haar kartonexpertise verkregen in een aantal tijdelijke bouwprojecten, zo toont algemeen directeur Nils-Jan Eekhout. Een kartonnen vakwerk voor een theaterkoepel voor Shigeru Ban, een kartonnen kunstwerk en een kartonnen brug. Door zichzelf bij elk project een nieuwe uitdaging te stellen in het construeren, afwerken en detailleren van het karton is Octatube nu in staat een permanente constructie in karton te ontwikkelen. De kracht achter deze kartoninnovaties wordt tijdens ons bezoek aan Octatube ook uit de doeken gedaan middels een kijkje in de keuken - de werkplaats van Octatube direct verbonden met het bureau. Door het testen van prototypes gedurende de ontwikkelingsfases is Octatube in staat sprongen te maken in het innovatieproces.
Presentatie


Ook in de eerste permanente kartonconstructie (cobouw/nieuws), toegepast in de clubhuisuitbreiding van tennis- en hockeyvereniging RingPass in Delft, wordt volop doorgetest. Tijdens ons bezoek presenteert Octatube projectleider Chris Wattel hoe vier traveeen op verschillende manieren zijn afgewerkt. De ronde kartonnen kokerprofielen zijn onbehandeld, geïmpregneerd in vernis, omwikkeld met een kunststof kous tot de flens en een deel met de kous over de flens. Van de geïmpregneerde variant is in de eerdere projecten al gebleken dat deze voldoet. Verwacht wordt dat ook de onbehandelde variant volstaat. De kunststof kous varianten zijn een goed alternatief voor de vernis en hebben als groot voordeel eenvoudig scheidbaar te zijn van het karton. Zo kunnen beide apart gerecycled worden. Octatube deelt haar kartoninnovaties overigens publiekelijk en hoopt daarmee anderen aan te moedigen ook met karton aan de slag te gaan.

Taco van Iersel, partner van id-architecten, die eerder deelnam aan een Booosting Elevatorpitch met zijn kartonnen binnenwand systeem, zet het RingPass project in perspectief in een kleurrijke uiteenzetting van verschillende kartonprojecten. Naast de kokerprofielen waarin Octatube zich heeft gespecialiseerd, het zogenaamde rondkartonnage, wordt karton ook toegepast als golfkarton, vouwkarton, 3D-karton, honingraatkarton, massiefkarton en het recente re-board. Van Iersel maakt duidelijk dat de ontwerper zich bewust moet zijn van de kracht van karton: lichtgewicht, goedkoop en recyclebaar. Minstens zo belangrijk is het te weten waar karton niet geschikt voor is. Het devies is dan: “Probeer niet koste wat het kost karton voor alles toe te passen maar gebruik het op een intelligente manier waarbij de kartonkenmerken het best tot hun recht komen.”
Presentatie


Hans Köhne van het Cement- en BetonCentrum, ook reeds lang aangesloten bij Booosting, sluit zich hierop aan in zijn zware tegenlezing over beton. Beton is in vele opzichten de tegenhanger van karton. Maar Köhne brengt naar voren hoe in beide materialen het licht & luchtig ontwerpen de doelstelling zou moeten zijn. Recente betonontwikkelingen hebben geresulteerd in hoge sterkte beton. Het nieuwe, met olifantengras, versterkte beton biedt uitkomst waar lichtgewicht gewenst is. Het lijkt dat juist door de grote verschillen tussen karton en beton de twee elkaar goed kunnen aanvullen en het zou interessant zijn als deze elkaar in de toekomst vaker opzoeken. 

Tegenlezing

 

Jasper Moelker

algemeen bestuurslid

 

 

 

 

 

 

 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-4455 4026 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl