Ontvang onze nieuwsbrief:

Echt - 8 cm = Onecht

31 januari 2012: Booosting voorzitter Martin Smit schrijft tweewekelijks een column in Cobouw / Opinie.
Dit is column 8.


Echt - 8 cm = Onecht


Het les geven aan de faculteit Bouwkunde in Delft is redelijk enerverend te noemen. De studenten zijn zeer gemotiveerd en werken met volle overgave aan hun ontwerpopgaven. De begeleiding is dan ook zeer intensief. De studenten hebben veel vragen die je als docent zo goed mogelijk probeert te beantwoorden.

Soms hebben ze ook vragen, die het directe ontwerp waarmee ze bezig zijn ontstijgen. Zo vertelde één van de studenten dat hij ooit in zijn ontwerpopgave de buitenhuid van zijn ontwerp van baksteen wilde maken. Om materiaal uit te sparen en het gewicht te beperken had hij voorzichtig voorgesteld om geen volledige bakstenen te gebruiken, maar alleen steenstrips. Zijn docent was daar, op zijn zachtst gezegd, niet erg enthousiast over.


De student vroeg mij wat ik daar van vond. Zou ik als docent een student de steenstrips laten toepassen? En zou ik zelf in de praktijk een gebouw ontwerpen en daarbij steenstrips gebruiken? Eigenlijk een soort gewetensvraag.
Dit zette mij wel aan het denken. In de door mij ontworpen gebouwen en objecten waarin gemetselde wanden voorkomen zijn deze wanden altijd dragend. Als ik echter een gebouw met een niet dragende huid van baksteen zou maken, denk ik dat ik inderdaad geen steenstrips, maar volledige bakstenen zou gebruiken. Ook als een student in zijn ontwerp steenstrips zou toepassen, zou ik geneigd zijn om daar niet zo enthousiast over te zijn.

 

Is dit echter wel terecht? Als we een bakstenen bekleding hebben die 10cm dik is, dan zeggen we, zelfs als deze niet dragend is, dat deze "echt" is. Als de bekleding echter bestaat uit steenstrips van 2cm dik, die gemaakt zijn van exact hetzelfde materiaal als de bakstenen, dan beschouwen we de bekleding opeens als "onecht". Terwijl de wanden er van buitenaf gezien nagenoeg gelijk uit zien.

Er zijn natuurlijk allerlei argumenten te bedenken waarom een bakstenen wand beter is dan een steenstrip wand, maar een bekleding blijft een bekleding.

 

Goed beschouwd is dus het verschil tussen echt en onecht niet eens zo heel groot: slechts 8 centimeter.

 

Martin Smit is architect en voorzitter van Booosting


Alle Cobouw columns van Martin Smit

frido:

10 februari 2012 12:03

De student had groot gelijk! Wat een verkokerde docent. Bij een bekleding zoek je de ideale dikte die voldoende weerstand biedt tegen beschadiging. Niet op basis van een dikte die gebruikelijk was bij stapelbouw. De docent had met hem moeten spreken over de uitvoering, het te kiezen verband etc. de student moet hierin een eigen positie bepalen op basis van concept, detaillering (hoeken, aansluitingen, dilataties!) Weg met dit soort bekrompen docenten.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl