Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag projectbezoek TBS kliniek Almere

  vlnr: Hebly, Jansen en vdLeur

08 oktober 2007: Licht ter beschikking gesteld


Ruim twintig belangstellenden zijn op 26 september naar Almere-Buiten gereisd om een bouwplaatsbezoek te brengen aan de Oostvaarderskliniek, de nieuwste TBS-kliniek in Nederland. Bij aankomst op het parkeerterrein is al meteen duidelijk waarom deze kliniek bijzonder is in zijn soort. Tenminste, voor degenen die bekend zijn met de bouwtraditie van de TBS-gebouwen: geen onneembare vesting met kilometers prikkeldraad, maar een modern, strak en transparant gebouw.

Eén van de sprekers, projectleider Jack Wilting van Oskomera, gaf zijn presentatie een treffende titel mee: ‘Licht ter beschikking gesteld’. De opdrachtgever RGD en de ontwerpers vinden licht en visueel contact met buiten een essentieel aspect voor het welzijn van de patiënten.

Architect-directeur Martien Jansen van Studio M10 heeft uit de doeken gedaan hoe hij sinds 2001 aan dit complex heeft gewerkt en hoe hij een indrukwekkend dik programma van eisen heeft weten te vertalen naar een fraai, doch functioneel gebouw. Opvallend van zijn verhaal was de creativiteit waarmee dit bureau met de strenge veiligheidseisen wist om te springen en deze voorzieningen relatief onopvallend en budgetneutraal in het ontwerp kon verwerken.

Ook aan de gevel, welke samen met Oskomera vroegtijdig werd ontwikkeld en getest, is duidelijk zorg besteed. De gevel staat figuurlijk bol van de voorzieningen: zonwering, uitbraakwering, hemelwaterafvoer, ventilatieluiken en noodoverlaten etc. Al deze voorzieningen zijn vroegtijdig onderkend en geïntegreerd in de elementengevels, welke kant-en-klaar op de bouwplaats zijn aangeleverd en in rap tempo gemonteerd werden. Overigens konden de bezoekers tijdens de rondleiding waarnemen dat ook elders in dit complex de industriële bouwwijze gevolgd is. Dat is bouwen zoals Booosting het bedoelt!

Booosting zou Booosting niet zijn als de bezoekers niet even tot nadenken werden gezet. Peter van de Leur, sectormanager brandveiligheid van DGMR, zoomde in op brandveiligheid van zorggebouwen, vooral als de bewoners niet zelfstandig kunnen vluchten. Hij liet de aanwezigen zich realiseren dat de veiligheid mijlen verder gaat dan de artikelen in het bouwbesluit: van ´bewoners gebonden risico’s´, tot training en organisatie van het personeel. Het laatste aspect kan juist weer in de indeling van het gebouw tot uiting worden gebracht. Veel tijd voor discussie was er niet, maar gezien het aantal reacties op dit onderwerp, heeft het sommigen inderdaad een prikkel gegeven.

Esther Hebly
Bestuurslid Booosting

 

Klik hier voor de aankondiging van deze activiteit.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl