Ontvang onze nieuwsbrief:

Terugblik - De stad als bron: Innovatief fabrieksbezoek met Booosting en New Horizon

19 november 2023: "Ze slopen niet, wij oogsten"


Op dinsdag 31 oktober had Booosting het genoegen om met de Booosters een kijkje te nemen in de
betonfabriek van het familiebedrijf Rutte Groep, een belangrijke partner van New Horizon. Als leverancier van materialen uit Urban Mining heeft New Horizon een revolutionaire kijk op grondstoffen en materialen, waarbij stedelijke omgevingen worden beschouwd als een schijnbaar eindeloze bron.


"Ze slopen niet, wij oogsten"
Tijdens ons bezoek werd ons door Rob van Lith uitgelegd hoe New Horizon het concept van 'slopen'
transformeert naar 'oogsten'. Dit betekent dat ze waardevolle materialen en grondstoffen uit bestaande gebouwen halen.


Focus op impact en schaalbaarheid
Eén van de meest opmerkelijke aspecten tijdens het bezoek was de focus van Urban Mining Concrete
op impact en schaalbaarheid. Ze streven ernaar niet alleen materialen te oogsten, maar ook om ze daadwerkelijk toe te passen. Hierdoor wordt het gebruik van lineaire materialen verminderd en wordt de milieu-impact geminimaliseerd. Rob vertelde dat de transitie naar een circulaire economie onlosmakelijk is verbonden met de manier waarop materialen en grondstoffen worden gewonnen en gebruikt.


De fabriek
In de fabriek konden we met eigen ogen het proces zien waarbij beton uit slooppanden werd verwerkt tot nieuwe gecertificeerde (gerecyclede) betonproducten. Dit werd gedaan door middel van Urban Mining processen van New Horizon en de inzet van de unieke scheidingstechnieken van de Rutte Groep. Ze zijn gespecialiseerd in het upcyclen van oud beton en slooppuin tot zand, grind en cement voor het maken van nieuwe betonmortel. Dit doen ze met een uniek apparaat: De Smart Liberator. Betonpuin dat geoogst is uit oude bebouwing verwerken ze tot de elementaire delen waaruit het is samengesteld, waaronder vrij cement (‘Freement’). Via een nabehandelingsstap wordt zelfs de laatste korrel opnieuw beschikbaar gemaakt voor hergebruik!

 

Wat dit proces oplevert?
Hoogwaardige grondstoffen die gebruikt kunnen worden voor de productie van nieuw, circulair beton. Het was een innovatief en inspirerend bezoek wat de bouwsector weer een stapje dichterbij brengt op het gebied van duurzaamheid en de positieve impact op onze samenleving en planeet.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl