Ontvang onze nieuwsbrief:

Een aangeslotene vertelt...

09 september 2022: Nikkie Notten, werkzaam als Architect- en projectadviseur | Marketing, deelt haar ervaring over hoe zij terugkijkt op het Booosting-event Bedrijfsbezoek aan Tata Steel in IJmuiden


Een controversieel bezoek of juist kansen zien?

 

Talloze krantenartikelen en rapporten zijn er in het nieuws verschenen over Tata Steel. Over de CO2 uitstoot, de geplande verduurzaming en de gezondheid van de bewoners in de omgeving. Toen het bedrijfsbezoek van Tata Steel op de planning van Booosting stond, wist ik meteen dat ik hierheen wilde. Hoe gaat een bedrijf als Tata Steel om met de uitdagingen rondom het klimaat, gezondheid en de innovatie van het vergroenen van staal?

Staal is overal
Met een kritische, geïnteresseerde en vooral nieuwsgierige blik kwam ik met mijn collega aan in IJmuiden. Op een bedrijfsterrein van 750 hectare groot, verspreid over drie verschillende gemeenten. Er werken meer dan 9000 mensen in verschillende fabrieken waar ijzererts tot staal wordt omgesmolten. Staal voor de verpakkingsindustrie, voor auto’s én voor de bouw. De vraag naar staal is groot. Iedereen gebruikt het. Jij en ik.

Indrukwekkend
Na de ontvangst en een introductie werden we in volledige rode veiligheidskleding gehesen, om vervolgens in de bus te stappen voor een rondleiding over het grote terrein.
Ik keek mijn ogen uit toen we reden langs de fabrieken en de bergen kolen en ijzererts in verschillende kleuren. Het duizelde me van de cijfers die verteld werden. Zo een immens industrieel bedrijf. Bij een fabriek waar we stopten, kwam de hitte ons tegemoet. We kregen hier uitleg over het productieproces: van het omsmelten tot aan het eindproduct in de vorm van rollen staal die klaar zijn voor vervoer.

Duurzaam staal
In het tweede deel van het programma was er uitleg over de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Het is de ambitie van Tata Steel om in 2045 klimaatneutraal staal te maken op basis van waterstof en de co2-uitstoot tegen 2030 met minimaal 35%-40% te verminderen. Minder schoorstenen en andere installaties. Tata Steel zet in op DRI- technologies. Deze technologie, samen met een E-oven, vervangt het hoogovenproces. Dit houdt in dat het gebruik van kolen niet meer nodig is en ook geen voorbewerking.

Langzame transitie
Ik voelde de ambitie die vanuit Tata Steel verteld werd en begreep nu beter hoe het transitieproces in elkaar steekt. Hoeveel miljarden er bij gemoeid zijn om een duurzame transitie te bewerkstelligen. De landelijke en regionale afspraken voor vergunningen. Het werd duidelijk dat het een enorme uitdaging voor het bedrijf is op het gebied van beleid, infrastructuur, logistiek en technologie. Een gigantische innovatie. Terwijl ik zat te luisteren dwaalden mijn gedachten af naar het klimaat. Is dit klimaatplan van Tata Steel wel voldoende? Duurt deze transitie niet te lang? En wat betekent dit voor de omliggende dorpen?

Elkaar uitdagen
Controversieel bezoek of niet? Ik denk dat het een andere vraag moet zijn. Hebben we er iets van geleerd? Absoluut. Dit bezoek met Booosting draagt bij aan de discussie hoe om te gaan met de klimaatcrisis, hoe bedrijven omgaan met verduurzamen en welke innovatie hiervoor nodig is. Waar liggen de kansen? Deze bijeenkomst voelde als een kans en inspiratie om met elkaar mee te denken en elkaar uit te dagen om anders te denken.

En dat is waarom wij (Zoontjens International B.V.) als bedrijf zijn aangesloten bij Booosting: een platform voor koplopers in bouwinnovatie.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl