Ontvang onze nieuwsbrief:

Tektoniek-Seminar Light Concreteness op 24 oktober

Haus Muller - architect Heinrich Degelo (bron: tektoniek.nl)
Kunstmuseum Liechtenstein in Vaduz (Lie) - architect Heinrich Degelo (bron: tektoniek.nl) Moto Guzzi roeiclubpaviljoen (I) - architect Gianmatteo Romegialli (bron: tektoniek.nl) Uitbreiding ENCI-lab Rozenburg - architect Eduard Böhtlingk (bron: tektoniek.nl) Regiokantoor Natuurmonumenten Zierikzee - ontwerp Rink Tilanus (bron: tektoniek.nl)

24 september 2019: In het seminar Light Concreteness gaat Tektoniek op zoek naar projecten waarbij de massieve vorm van een gebouw een duidelijk contrast vormt met daglicht. Een avond over het spel van daglicht en beton.


Tektoniek-Seminar Light Concreteness

Architectuur draait immers om het vormgeven van het spel tussen (dag)licht en het ontbreken daarvan. De architect geeft zodanig vorm aan een massief materiaal dat zowel de massa zélf goede proporties heeft, als ook de lege ruimte eromheen of erbinnen. Bijna alsof we in een kijkdoos staan.

Twee internationale architecten bespreken dit thema aan de hand van hun projecten. De Zwitserse architect Heinrich Degelo laat zien hoe zij omgaan met het spel tussen massief beton en daglicht; bijvoorbeeld het Kunstmuseum Liechtenstein in Vaduz (Lie). De Italiaanse architect Gianmatteo Romegialli gebruikt in zijn projecten steeds een massieve vorm in een beperkt aantal basismaterialen. De dichte delen zijn rustig en robuust en in contrast met de daglichtopeningen. Dit zie je ook terug in het Moto Guzzi roeiclubpaviljoen in Mandello del Lario (I).

Twee x Warmbeton
In Nederland hebben we te maken met hoge isolatiewaardes voor de schil. Hierdoor bestaan massief ogende wanden vaak uit verschillende lagen materiaal. Het materiaal Warmbeton kan hierin verandering brengen. Warmbeton heeft een hoge isolatiewaarde doordat er geëxpandeerde glaskorrels als toeslagmateriaal gebruikt worden, en het heeft tegelijkertijd sterkte.

Warmbeton is in Nederland in ontwikkeling en als experiment is het ontwerp - van Booostingarchitect Eduard Böhtlingk - voor de uitbreiding van het ENCI-lab in Rozenburg nu in uitvoering. Hier is zowel ter plaatse gestort als prefab warmbeton toegepast. Siebe Bakker geeft een lezing over deze ontwikkeling.

Bij het Regiokantoor van Natuurmonumenten in Zierikzee heeft Rink Tilanus architecten de isolerende eigenschap van Warmbeton toegepast om een ’kijkdoos’ in het moeras te realiseren. Vanwege het lichte gewicht was er geen zware fundering nodig voor dit gebouw, dat het spel van massief beton en daglicht mooi laat weerspiegelen in het omringende water.

dag do 24 oktober 2019
tijd vanaf 18:30 uur

plek TU Eindhoven Zwarte Doos
toegang gratis
aanmelden verplicht
organisatie Tektoniek kennisnetwerk architectuur in beton

 

contactpersoon
Cindy Vissering Tektoniek en Betonhuis
Adviseur Technische Marketing

meer info

Light Concreteness 
Light Concreteness vindt plaats tijdens de Dutch Design Week.

 

U bent van harte welkom!

 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl