Ontvang onze nieuwsbrief:

E-book Openbare Les Nieuwe Energie van Mieke Oostra

Mieke Ooostra
De lector start haar openbare les én de Lectorenpenning

10 juli 2019: Op dinsdagmiddag 9 juli gaf Booosting bestuurslid Mieke Oostra, als Lector Nieuwe Energie in de Stad aan de Hogeschool Utrecht, de openbare les Nieuwe Energie.


E-book Openbare Les Nieuwe Energie van Mieke Oostra

 

De opgave van de energietransitie is een uitdagende, een kolfje naar de hand van techneuten en techneuten-in-spé. Als je een analyse van de huidige maatschappelijke opgaves maakt die allemaal zo hun gevolgen hebben voor de bestaande gebouwde omgeving, blijkt dat je de energietransitie als onderdeel moet zien van een grotere transitie. Daarmee wordt de opgave complexer en lastiger dan die zo op het eerste gezicht lijkt. Nu worden we als mensen gelukkig ook steeds slimmer in de omgang met dergelijke ingewikkelde opgaven.

Terugkijkend naar de lessen die historisch economen hebben opgehaald in hun studie van soortgelijke periodes in het verleden, weten we één ding zeker: de toekomst werd altijd beter. Beter dan we ons van tevoren hadden kunnen voorstellen.

 

We weten ook dat de grote maatschappelijke opgaven van dat moment altijd richting hebben gegeven aan de innovatiekracht. Dit keer kan er geen twijfel zijn over wat de richting is van de huidige omwenteling; het klimaat verandert en de planetary boundaries zijn onverzettelijk. De problemen waar we voor staan zijn wicked, de spaghettiberg van opgaves is hoog en complex.

 

Omdat het niet alleen een technologische of economische opgave blijkt, maar vele maatschappelijke facetten heeft, is het geen wonder dat we er tegenaan hikken, ondanks dat ons weten, geweten én de portemonnee ons in niet mis te verstane bewoordingen laten weten dat we nu toch écht iets te doen hebben! De huidige ICT-technologie maakt het mogelijk om de oplossingen hiervoor op een fijnmazige manier in te vlechten in alle aspecten van ons dagelijks leven. Aan ons om deze toekomst gezamenlijk vorm te geven voor de energietransitie in de gebouwde omgeving.

 

Het lectoraat Nieuwe Energie in de Stad is onderdeel van het Kenniscentrum Gezond en Duurzaam Leven en het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities van de Hogeschool Utrecht.

 

meer info

aankondiging van deze activiteit

openbare les Nieuwe Energie ebook

 

contact

Mieke Oostra

06 29503949

mieke.oostra@hu.nl

 

Van harte proficiat Mieke!

 

 

ooooooooooooooooooo

A great epoch has begun.
There exists a new spirit.
Industry, overwhelming us like a flood which rolls on towards its destined ends, has furnished us with new tools, adapted to this new epoch, animated by the new spirit.
Le Corbusier (1923)
ooooooooooooooo
All bubbles are about greed and herd behaviour. Regulation tries to avoid their worst excesses, but some bubbles are also about the installation of technological revolutions and making overall paradigm shifts. The crash of 1929 and the twin collapses of 2000 and 2007-8 are of this type. Recovery from the consequences of those bubbles requires major institutional innovation to enable the real economy to flourish.
Carlota Peréz (2010)
oooooooooooooooo

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-4455 4026 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl