Ontvang onze nieuwsbrief:

mOOOi mijns inziens #12: mOOOi of MAUI?

Haags Stadhuis (ontwerp: Richard Meier)
Haags Stadhuis (ontwerp: Richard Meier)

01 maart 1996: De rubriek mOOOi, mijns inziens heeft als motto: inspireer de lezer met een commentaar, een belijdenis haast, waarin mooi de hoofdrol speelt uiteraard binnen het kader van het aandachtsveld van Booosting. Een onbezonnen moment en je zegt ja en wordt vervolgens in stilte gepijnigd met de vraag wat echt mooi is. Deze mOOOi is van industrieel ontwerper Jaap Koning.


mOOOi mijns inziens #12
mOOOi of MAUI?

Haagse Harry was al lang voor de officiële opening op bezoek in het nieuwe Stadhuis aan het Spui. Hij loopt rond bij het gebouw en komt een trotse ambtenaar tegen. ‘Moooi hè’ zegt de wethouder in onvervalst booostiaans tegen de in pitbull-smoking uitgedoste Zuiderparker.

Maui baggâh bedoelu!’ roept Haagse Harry. 'Welkuh agtelukke gozâh hep dat gemaak?’. ‘Uh, nou ze hebben de beste architect genomen, R. Meier”. Harry kan het niet geloven: ‘Kap nâh, Ronnie Meijah van het Rèswèkse Plèn, mah die zit toch in de gokkastuh?’ Nee. Richard Meier. Die wereldberoemde architect uit Amerika.

Haagse Harry bekijkt vol argwaan de gevel. ‘Kosduâh* zekah al die wintahschildas met witkwastâh foh de buitekant.’ Hij is bij de hoofdingang aangekomen: ‘Heftag zeg, kèktan een ofâdek voebalstadion of wogt dat de nieuwe F-saait* voor FC De Haag? Heppie effe een piek foh mèn, gaatik gelèk Radio Wes belluh!'

De wethouder probeert het duidelijk te maken: ‘Nee dat is het atrium, een multifunctionele gebruikswaarde, passend in de ruimtelijke context. Een mooier oplossing voor de beleving van de grootschaligheid van dit project. Ja jongen, Den Haag bruist ècht en zo is de ooievaar weer ons trotse symbool’. ‘Wat, die maffe reigâh*, Joh, die heb d’r schijt an net als de duive. Of heppie dat kluphuis daarom witgekalluk, dat je hun teringzooi nie sie? Nee joh, weet je wat maui is: Snèkbah Sjon. Auk wit, tot drie uah snags opah en altijd gezellâg.’ ‘Maar je kunt een stadhuis toch niet vergelijken met een patatzaak. Dit is het culturele en administratieve hart van de stad. Er werken hier honderden ambtenaren ’stamelt de verbaasde wethouder. ‘De Haag gaat maui naar de kolere so, het lèkt hier gewoon ’t buiteland. De Vaillantlaan staat fol Griekse tempels, op de Hoefkade is geen broodje bal meah te krège, de Spoorwijk spoor nie en op ’t Spui sèn geen aso’s meh allèn nog mah kakkâhs. De Haag is maui uitgebruis, mah ik nog nie uitgebuis*!” schreeuwt Harry stampvoetend. Hij start z’n discoscooter. ‘Tis maui gewees, geluk hè gozâh*!' Bonkend en dreunend van de housemuziek scheurt hij tegen het verkeer in richting Grote Marktstraat, de wethouder volkomen verbouwereerd achterlatend. Het is eigenlijk simpel. Maui is dus âbritèh*.

En het moooi van Booosting wordt nooit het mooi van Harry. Is dat nou mooi of moooi?

 

Algemene richtlijnen voor een moooi Haags accent:

* woorden die eindigen op een ‘n’ of een ‘r’ bestaan niet
* de ‘ij’ is eigenlijk een ‘è’ en de ‘er’ meestal een ‘âh
* achter zelfstandig naamwoorden een ‘tje’ zetten. Voorbeeld: ‘gebouw’ is dus ‘gebâhtje’. Uitzonderingen hierop zijn belasting-aanslag en schoonmoeder.
* zonder kennis van zaken praten verdient de voorkeur.
* de tekst: ’de hauge heerè pôlitisie met d’r agteluk geauwehoeh’ wordt dus altijd goed gerekend.

* wanneer je iets toch niet zo slecht zou vinden, steek dan je duim omhoog met de kreet ‘klassûh’. Zeg dit nòòit tegen een scheidsrechter!

 

Verklarende lijst van moooie woorden:
* pitbull-smoking: glimmende campingoutfit
* het Zuiderpark: hier stond de wieg van Haagse Harry
* reigâh: tegenhanger van de Haagse ooievaar
* kosduh: samenvoeging van ‘kost veel’ en ‘is duur’
* F-saait: vrolijke supportersgroep van FC Den Haag
* uitgebuis: voltooid deelwoord van ‘buise’ oftewel zoveel mogelijk bier drinken
* geluk hè gozâh: wordt nooit letterlijk zo bedoeld maar is bij wijze van afscheid
* âbitrèh: de mening van een ander is altijd fout

Jaap Koning

Koning Industrial Design

 

Deze mOOOi mijns inziens is verschenen in de
Booosting Nieuwsbrief #32 van maart 1996.

 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl