Ontvang onze nieuwsbrief:

Nieuw Winkelcentrum Leidschenhage: The Mall of the Netherlands

Detail voilegevel (bron: mbX)
Mock-up bij mbX te Bergen op Zoom (bron: mbX) Het ontwerp is gebaseerd op een bron (bron: MVSA architects) Artist impression (bron Mall of the Netherlands): Artist impression (bron: Mall of the Netherlands)

01 april 2019: Winkelcentrum Leidschenhage in Leidschendam wordt gemoderniseerd, uitgebreid en gaat onderdak bieden aan nieuwe winkel- en entertainconcepten. Een zeer bijzondere gevel van witte prefab betonelementen wordt als een voile rond het winkelcentrum gedrapeerd: een constructief-esthetische en logistieke uitdaging!


Nieuw Winkelcentrum Leidschenhage: The Mall of the Netherlands

Het ontwerp
mvsa.nl: “a silk shawl inspired our sinuous makeover of a tired shoppingcentre, transforming it into a star destination.”

De gevelbekleding speelt een heel belangrijke rol in het ontwerp van MVSA architects. De 3D prefab betonelementen vormen een prachtige golvende gevel die op enkele plekken uitwaaiert in imposante luifels. De lengte is 1,4km (!) en de hoogte varieert van 12 tot 22,5m. mbX, onderdeel van Booosting aangeslotene Concrete Valley, is de fabrikant van deze prefab gevelelementen. mbX is gespecialiseerd in het produceren van complexe geometrische betonelementen.

De witte voilegevel wordt zo een op het oog gedrapeerde gevelafwerking die naadloos overgaat in de luifels. In de vakpers al omschreven als “blikvanger van dit 'bijna on-Nederlandse' bouwwerk.”

Grote mock-up
Bij mbX in Bergen op Zoom is een representatieve mock-up van 12 x 20m gemaakt, met daarin alle basisrondingen van de gevel. Ruim een jaar lang is de mock-up getest op allerlei facetten als kleurbehoud, gevelreiniging, werking van de anti-graffiti-coating op de voorzijde en het hydrofoberen aan de achterzijde, de voegbreedte, de positie van de naden en de 4m lange panelen enz.

Parametrisch modelleren bij mbX
Voor dit project heeft mbX een eigen productielijn ingericht om ook de vormvrijheid te kunnen creëren in de productie. Een groot deel van de productie bestaat uit unieke elementen. Zonder de flexibele maltechniek en de digitale productietechniek was dit ontwerp niet uitvoerbaar geweest. Alle elementen voor de voilegevel en luifels (circa 9.300 m²) zijn op basis van het esthetisch ontwerp van MVSA uitgewerkt in een virtueel technisch realiseerbaar 3D-model. Tijdens de uitwerking van dit model, worden zowel de betondelen als de hieraan gerelateerde secundaire staalconstructie driedimensionaal op elkaar afgestemd.

Montage
De geproduceerde betonelementen worden zoveel mogelijk tot grotere modules samengevoegd door ze bij mbX van transport- en ophangconstructies te voorzien. Voor de bevestiging van de prefab betonelementen is een eenvoudig haaksysteem ontwikkeld, inclusief een slim dieptestelsysteem.
De montagemethoden verschillen in hoge mate door de diversiteit van de gevelelementen, de bereikbaarheid en de veiligheid. Gelijktijdig met de montage van de secundaire staalconstructie en de betonnen voile worden ook de thermische schil en de geprofileerde metalen gevels gemonteerd.

In de horizontale plooien tussen de golvende schalen is een standaardvoeg van 20mm opgenomen. Deze is zodanig vormgegeven dat het beton zo min mogelijk vervuilt door regenwater. De plooien zelf zijn omgekeerd 'gepotdekseld', waardoor het hemelwater achterlangs wordt afgevoerd. De hoeken van die plooien zijn zo bepaald dat het gevelbeeld niet wordt verstoord door de voegen.

Tijdspad
WC Leidsenhage dateert uit 1974 en is in 1998 uitgebreid.
Het gebouw is nu volop in aanbouw. Recent zijn de eerste gevelelementen gemonteerd van de forse uitbreiding naar zo’n 200.000 m2 bruto vloeroppervlakte. Sommige bestaande delen blijven overigens gehandhaafd.
De oplevering is gepland in de 1e helft van 2020. Tijdens de verbouwing zijn de winkels gewoon open.
Booosting hoopt samen met mbX een projectbezoek naar The Mall te kunnen organiseren in de loop van dit jaar.

Projectpartners
Bouw Ballast Nedam
Bouwmanagement DVP
Constructie Van Rossum

Gevelbouw TGM

Ontwerp MVSA Architects

Opdrachtgever Unibail-Rodamco-Westfield
Productie gevelelementen mbX specialist in voorgemodelleerd beton

meer info
Leidschenhage vernieuwt
Mall of the Netherlands 

bron tekst

mbX en B:ton

contactpersonen
mbX

Bjorn van Overveld directeur
bjorn@mbx.nl
0164 274275

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2456 0127 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl