Ontvang onze nieuwsbrief:

VMRG Bright Inspirations 25 van Joost Heijnis: Pompen

Joost Heijnis (foto: Leon van Woerkom)

05 december 2018: VMRG Bright Inspirations - column 25 van Joost Heijnis: Pompen.


VMRG Bright Inspirations 25 van Joost Heijnis: Pompen


Als het om verduurzaming van de gebouwde omgeving gaat, staan we in Nederland voor een enorme uitdaging. In 2050 zullen alle woningen energieneutraal moeten zijn en waarschijnlijk gaan we nog eerder, al dan niet noodgedwongen, van het aardgas af. Bijna-energie-neutrale-gebouwen staan al in 2021 op het programma. Dat brengt naast de noodzakelijke investeringen ook veel omscholing en werkgelegenheid met zich mee.


Met enige regelmaat hoor ik dan ook Doekle Terpstra op de radio die namens de installatiebranche pleit voor een grootschalig opleidingstraject voor monteurs in het kader van warmtepompen. Daar hebben we schijnbaar tekort aan. En de installatiebranche doet dat goed want het pleidooi krijgt veel media-aandacht. Maar liefst 6000 monteurs zullen de komende jaren opgeleid gaan worden. Wat ik nu zo bijzonder vind is dat we bijna niemand horen over de enorme hoeveelheid bouwvakkers die we nodig gaan hebben om bijvoorbeeld oude, niet geïsoleerde vloeren aan te pakken. Of ontwerpers van slimme gevels. Of fabrikanten van vernieuwende, in één dag te plaatsen renovatie daken. Zonder aanpassingen aan vloer, dak en gevel heeft het plaatsen van een warmtepomp in een oudere woning vrijwel geen zin. Bijna vijftien procent van de woningvoorraad is bijna 100 jaar oud of zelfs veel ouder. Ingrepen aan de gebouwschil zijn daar alles behalve eenvoudig. Maar ook alle woningen van net na de oorlog tot aan eind jaren negentig behoeven ingrijpende aanpassingen. Telt u maar na hoeveel vakmensen er dan nodig zijn.


Een beetje meer aandacht voor de schil van de woningen kan volgens mij geen kwaad. Laten we het voorbeeld van Doekle volgen vanuit het perspectief van de gevelbouwindustrie. Het is pompen of verzuipen.

 

Joost Heijnis
projectleider architectenbureau cepezed
2012 - 2016 voorzitter Booosting

Deze column is verschenen in Gevelbouw 5-2018 van VMRG
Overzicht van alle colums

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl