Ontvang onze nieuwsbrief:

Efectis ontwikkelt nieuwe test voor luchtdoorvoerroosters

04 december 2018: Efectis heeft inmiddels ook de mogelijkheid om testen uit te voeren op de brandwerendheid van air transfer grilles (ATG’s) oftewel luchtdoorvoerroosters.


Efectis ontwikkelt nieuwe test voor luchtdoorvoerroosters

Deze nieuwe testnorm EN 1364-5 is geschikt voor zowel roosters met opschuimende materialen als roosters die in het geval van een brand elektromechanisch worden aangedreven. De roosters die vallen onder de EN 1364-5 worden aangebracht in onder andere wanden, vloeren en plafonds.

Testen van verschillende soorten roosters
Binnen de nieuwe testnorm is het mogelijk om, behalve ‘gewone’ roosters, ook systemen te testen met een groot risico op direct vlamcontact in de beginfase van een brand, als de roosters nog niet gesloten zijn.

Als een rooster naast brandwerendheid ook moet voldoen aan rookdichtheid bij een lage omgevingstemperatuur (tot 20°C) of bij 200°C (Sa en S200), dan kan Efectis testen volgens de norm EN 1634-3.

Proefopzet roosters beïnvloedt het resultaat
Een juiste keuze van de proefopzet is zeer belangrijk. Zo kan men een rooster aan over- of onderdruk blootstellen tijdens de verhitting. Dit kan door deze onderin of juist bovenin een wand te plaatsen.

Verder kan men variëren met de plaats van het rooster in de wand. Dit kan bijvoorbeeld gelijk met de verhitte zijde van de wand, in het midden van de wand, of gelijk met de koude zijde van de wand. Tenslotte kan men ervoor kiezen om afdekroosters over de roosters te plaatsen.

Brandproef
Tijdens de brandproef beoordeelt Efectis of het rooster voldoet aan de criteria vlamdichtheid en thermische isolatie betrokken op temperatuur of het criterium warmtestraling. Er is een specifieke testmethode voor de bepaling van het criterium thermische isolatie betrokken op temperatuur voor roosters met opschuimende materialen die getest worden zonder afdekrooster.

Deze test is geaccrediteerd door de Raad van Accreditatie.

meer info
Paul Kortekaas - Efectis Nederland
Projectleider constructiegedrag bij brand
paul.kortekaas@efectis.com

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl